
Niegdyś wierzono, że jej liście mogą dać człowiekowi nieśmiertelność. Rzymianie uważali to zioło za święte. Oprócz licznych właściwości leczniczych znalazła także bogate zastosowanie w kuchni. Szałwia, bo o niej mowa, może niesamowicie zadziałać na nasz organizm.
Szałwia – właściwości i zastosowanie
"Przeznaczeniem szałwii jest uczynić człowieka nieśmiertelnym" – napisano w jednej ze średniowiecznych rozpraw. I chociaż nieśmiertelność to z pewnością zbyt mocne słowo, zioło przez długi czas było symbolem długowieczności.Może cię zainteresować także: Wszyscy je znają, mało kto wiedział o tych zastosowaniach. Napar z tego zioła jest niesamowity
- o szałwii mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem, wszystko za sprawą jej bakteriobójczego działania. Sprawdzi się więc w przypadku infekcji sezonowych i rozmaitych chorób;
- sprawdzi się w przypadku bolesnych miesiączek, ponieważ działa rozkurczowo;
- warto by piły go kobiety w dojrzałym wieku, które doświadczają skutków menopauzy;
- szałwia ma działanie moczopędne;
- warto, by piły go osoby, które mają problem z nadmierną potliwością;
- naparem z szałwii można także płukać gardło w przypadku chrypki czy dolegliwości związanych z anginą;
- poprawia krążenie krwi;
- poza tym szałwia wstrzymuje laktację, może więc przydać się kobietom, które chcą zakończyć etap karmienia piersią.
Napar z szałwii – przygotowanie i przeciwwskazania
Przyrządzenie naparu z szałwii jest bardzo proste. Jedną łyżkę suszu zalewamy szklanką wrzącej wody. Całość zakrywamy talerzykiem, by napar lepiej się zaparzył. Odstawiamy na mniej więcej 15 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy. Zioła są gotowe do picia. Ze względu na charakterystyczny smak dobrze jest dosłodzić napar, np. miodem.Może cię zainteresować także: Mówi się o nim "najlepszy przyjaciel kobiet". To zioło powinna mieć w domu każda z nas













