
Reklama.
Nie do końca wiadomo, skąd wywodzi się ta potrawa – nazwa wskazywałaby na włoski rodowód, ale jej autorstwo przypisuje się też Francuzom. I w sumie nie ma to większego znaczenia dla smaku tego dania. Jego przygotowanie zajmie ci ok. pół godziny, czyli dłużej niż tradycyjnej jajecznicy, ale naprawdę warto! Spróbujesz raz i pewnie jajka po florencku wejdą na stałe do twojego menu.
Jajka po florencku - przepis
By przygotować jajka po florencku (porcja dla dwóch osób) potrzebujesz następujących składników:1 bułki pszennej lub 2 kromek pieczywa,
2 dużych jajek,
ok. 150 g szpinaku,
1 łyżeczki octu winnego,
opcjonalnie 1 pomidor i ząbek czosnku.
2 dużych jajek,
ok. 150 g szpinaku,
1 łyżeczki octu winnego,
opcjonalnie 1 pomidor i ząbek czosnku.
Do przygotowania sosu holenderskiego:
2 łyżki masła,
2 żółtka,
1 łyżkę soku z limonki,
sól i pieprz do smaku.
2 żółtka,
1 łyżkę soku z limonki,
sól i pieprz do smaku.
Teraz najważniejsze jest przygotowanie dania krok po kroku, by wszystkie składniki były gotowe na czas. Najpierw zrób sos holenderski: masło roztop w rondelku, w misce ubij żółtka (powinny być puszyste), dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem. Do ubitych żółtek zacznij bardzo powoli dodawać roztopione masło, by żółtka się nie ścięły, cały czas mieszaj, a gdy wszystkie składniki się połączą, odstaw sos na bok.
Jak przygotować jajka po florencku?
Teraz przygotuj jajka. Najpierw musisz zagotować wodę, następnie zmniejszyć ogień i dodać odrobinę octu. Wbij pierwsze jajko do miseczki, a następnie bardzo delikatnie przełóż je do gotującej się wody. Będzie gotowe po ok. 3 minutach. Następnie wyjmij je, to samo zrób z drugim jajkiem.Ostaw je na bok i zajmij się szpinakiem. Na patelni podsmaż czosnek, dodaj szpinak i odrobinę wody – gotuj całość ok. 5 minut, aż będzie miękki. W tym czasie w tosterze lub na patelni podgrzej bułki lub chleb na grzanki. I teraz najważniejsze, czyli składanie. Najpierw układasz plasterek pokrojonego pomidora, następnie szpinak, na niego kładziemy jajko, a wszystko polewamy sosem holenderskim. I gotowe. Smacznego!
Może cię zainteresować także: Sekret jajek po wiedeńsku! Poznaj przepis, a nigdy nie zrobisz ich inaczej