Powidła śliwkowe, to jedna z tych rzeczy, które zimą ze spiżarki znikają najszybciej. Do naleśników, na tosty, one są po prostu stworzone, aby na raz zjeść cały słoiczek. Oto przepis, który składa się zaledwie z trzech składników, bo śliwkom nic więcej nie potrzeba!
Powidła śliwkowo-czekoladowe to zupełnie nowy wymiar smaku. Można dodać do nich kto, co lubi. Nadadzą się kandyzowana skórka pomarańczy, wanilia, cynamon czy kardamon, jednak podstawowy przepis to tylko trzy składniki. Prawdę mówiąc, spokojnie można pozostać tylko przy nich, a może spróbujecie do niego na koniec dorzucić garść siekanych orzechów?
Ta "śliwkowa nutella" jest idealna na tosty, jako dodatek do jogurtu naturalnego czy do przełożenia piernika. Prosta, smaczna i warta każdej minuty zachodu.
Przepis na krem czekoladowy ("nutellę") ze śliwek
Składniki na powidła śliwkowo-czekoladowe
2 kg śliwek węgierek
700 g cukru
300 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić powidła śliwkowo-czekoladowe
Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek, a następnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. W niektórych przepisach jest mowa o mieleniu, nigdy tego nie robię, kroję owoce na ćwiartki.
Włączamy średnią moc palnika i smażymy powidła, aż owoce się rozpadną. Trzeba je dość często mieszać, żeby się nie przypaliły. Po mniej więcej godzinie, kiedy owoce zaczynają gęstnieć, dodajemy cukier i smażymy jeszcze około 30 min. Cukru jest dość dużo, ale pełni on tu rolę konserwantu.
Na koniec dodajemy do powideł śliwkowych połamaną z małe kawałki czekoladę, i stale mieszając, trzymamy na palniku, do całkowitego jej rozpuszczenia. Jeszcze gorącą "śliwkową nutellę" nakładamy do słoiczków i mocno dokręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Domowa "nutella" ze śliwek to jeden z ulubionych słodkich dodatków dzieci. Śliwkowy posmak dodaje jej ciekawej głębi, a jeśli zdecydujesz się dodać do konfitury śliwkowo-czekoladowej przypraw korzennych, zyska ona przyjemną zimową ostrość.