Kwiaty jeżówki purpurowej
Jeżówka purpurowa znakomicie zwiększa odporność i pozwala pozbyć się chorób pixabay/ MrGajowy3
Reklama.
  • Jeżówka purpurowa kwitnie od lipca do października.
  • Dzięki niej możemy zbudować naszą odporność, wspomoże także zwalczanie chorób, takich jak angina, różyczka, grypa czy odra.
  • Jeżówkę można zażywać w formie suplementów, soku czy syropu. Warto też zrobić z niej napar według naszego przepisu.
  • Co na przeziębienie? Jeżówka purpurowa – właściwości

    Jeżówkę purpurową (Echinacea purpurea) śmiało można zasadzić we własnym ogrodzie. Plusem jest to, że nie ma ona dużych wymagań, wystarczy często ją podlewać i zapewnić dostęp do słońca. Roślina kwitnie od lipca do października, a więc właśnie teraz jest najlepszy moment na zbiór jej kwiatów.
    Warto samodzielnie zrobić lub zakupić napar z jeżówki, zwłaszcza jeśli obawiamy się infekcji sezonowych, które niebawem rozpoczną się u dzieci. Preparat z jeżówki może zadziałać jak żaden inny specyfik. Spójrzcie tylko na listę pozytywnych właściwości tej rośliny:
  • zwiększa odporność, warto więc pić napar lub sok z jeżówki nie tylko w czasie konkretnych chorób, ale także profilaktycznie, szczególnie w sezonie na infekcje;
  • jeżówka wchłania i unicestwia drobnoustroje, dzięki czemu sprawdzi się w przypadku chorób: wirusowych (grypa, różyczka, odra) czy bakteryjnych (np. angina);
  • preparaty z jeżówki poleca się szczególnie osobom, które mają osłabiony układ odpornościowy i często chorują na infekcje sezonowe;
  • sprawdzi się także przy zapaleniu dróg moczowych;
  • napar z jeżówki warto pić przy zapaleniu górnych dróg oddechowych;
  • jeżówka może zmniejszyć problemy ze stawami;
  • jeżówka może także poprawić stan cery, zwłaszcza trądzikowej.
  • Oczywiście picie naparu nie jest jedyną dobrą opcją. Herbatka, syrop, sok czy suplementy diety z jeżówki również świetnie sprawdzą się w budowaniu odporności i zwalczaniu infekcji sezonowych. Warto jednak wiedzieć, że nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 4. roku życia.
    Przeciwwskazaniem do zażywania środków, zawierających jeżówkę są wcześniejsze przeszczepy, choroby autoimmunologiczne i astma. Nie poleca się ich także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
    logo
    Kwiaty jeżówki purpurowej/ Wikipedia
    Pamiętajmy jednak, by każdą decyzję zdrowotną skonsultować najpierw z lekarzem. Nie stosujmy preparatów z jeżówki nieprzerwanie przez dłużej niż dwa tygodnie.

    Napar z jeżówki – przepis

    Sok lub syrop z jeżówki można kupić niemalże w każdej aptece czy sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami naturalnych napojów, możemy samodzielnie przygotować takie antidotum na odporność.
    My z kolei proponujemy zrobienie naparu z jeżówki. Wystarczy zakupić suszone ziele (do przepisu będziemy potrzebować 1 łyżeczki). Potrzebny nam będzie także miód i woda.
    1. Zaczynamy od zagotowania wody, następnie dorzucamy suszone ziele jeżówki. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając.
    2. Następnie odstawiamy napar do ostygnięcia na około 30 minut.
    3. Na koniec możemy dodać łyżeczkę miodu i przelać napar do małych słoiczków lub szklanych butelek.
    Tak przygotowany napój można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zwalczy infekcje i choroby jak mało co – przetestujcie sami!