
Reklama.
Co na przeziębienie? Jeżówka purpurowa – właściwości
Jeżówkę purpurową (Echinacea purpurea) śmiało można zasadzić we własnym ogrodzie. Plusem jest to, że nie ma ona dużych wymagań, wystarczy często ją podlewać i zapewnić dostęp do słońca. Roślina kwitnie od lipca do października, a więc właśnie teraz jest najlepszy moment na zbiór jej kwiatów.Może cię zainteresować także: 6 pysznych napojów, które pomogą przetrwać ci zimę. Twój układ odpornościowy oszaleje z radości
Warto samodzielnie zrobić lub zakupić napar z jeżówki, zwłaszcza jeśli obawiamy się infekcji sezonowych, które niebawem rozpoczną się u dzieci. Preparat z jeżówki może zadziałać jak żaden inny specyfik. Spójrzcie tylko na listę pozytywnych właściwości tej rośliny:
Oczywiście picie naparu nie jest jedyną dobrą opcją. Herbatka, syrop, sok czy suplementy diety z jeżówki również świetnie sprawdzą się w budowaniu odporności i zwalczaniu infekcji sezonowych. Warto jednak wiedzieć, że nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 4. roku życia.
Przeciwwskazaniem do zażywania środków, zawierających jeżówkę są wcześniejsze przeszczepy, choroby autoimmunologiczne i astma. Nie poleca się ich także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Pamiętajmy jednak, by każdą decyzję zdrowotną skonsultować najpierw z lekarzem. Nie stosujmy preparatów z jeżówki nieprzerwanie przez dłużej niż dwa tygodnie.
Napar z jeżówki – przepis
Sok lub syrop z jeżówki można kupić niemalże w każdej aptece czy sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami naturalnych napojów, możemy samodzielnie przygotować takie antidotum na odporność.My z kolei proponujemy zrobienie naparu z jeżówki. Wystarczy zakupić suszone ziele (do przepisu będziemy potrzebować 1 łyżeczki). Potrzebny nam będzie także miód i woda.
1. Zaczynamy od zagotowania wody, następnie dorzucamy suszone ziele jeżówki. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając.
2. Następnie odstawiamy napar do ostygnięcia na około 30 minut.
3. Na koniec możemy dodać łyżeczkę miodu i przelać napar do małych słoiczków lub szklanych butelek.
2. Następnie odstawiamy napar do ostygnięcia na około 30 minut.
3. Na koniec możemy dodać łyżeczkę miodu i przelać napar do małych słoiczków lub szklanych butelek.
Tak przygotowany napój można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zwalczy infekcje i choroby jak mało co – przetestujcie sami!
Może cię zainteresować także: Rozgnieć czosnek, zawiń w gazę i powieś w sypialni. "Gałganek Aliny" potrafi czynić cuda!