Odkryło ją jedno z plemion Indian. Stosowana była jako antidotum na różne dolegliwości: ból zęba, gorączkę, przeziębienie, kaszel czy oparzenia. W Europie największą popularność zyskała na początku XX wieku, z czasem jednak została zastąpiona przez antybiotyki. Mowa o jeżówce purpurowej – napar z jej kwiatów działa na przeziębienia jak mało co.
Jeżówka purpurowa kwitnie od lipca do października.
Dzięki niej możemy zbudować naszą odporność, wspomoże także zwalczanie chorób, takich jak angina, różyczka, grypa czy odra.
Jeżówkę można zażywać w formie suplementów, soku czy syropu. Warto też zrobić z niej napar według naszego przepisu.
Co na przeziębienie? Jeżówka purpurowa – właściwości
Jeżówkę purpurową (Echinacea purpurea) śmiało można zasadzić we własnym ogrodzie. Plusem jest to, że nie ma ona dużych wymagań, wystarczy często ją podlewać i zapewnić dostęp do słońca. Roślina kwitnie od lipca do października, a więc właśnie teraz jest najlepszy moment na zbiór jej kwiatów.
Warto samodzielnie zrobić lub zakupić napar z jeżówki, zwłaszcza jeśli obawiamy się infekcji sezonowych, które niebawem rozpoczną się u dzieci. Preparat z jeżówki może zadziałać jak żaden inny specyfik. Spójrzcie tylko na listę pozytywnych właściwości tej rośliny:
zwiększa odporność, warto więc pić napar lub sok z jeżówki nie tylko w czasie konkretnych chorób, ale także profilaktycznie, szczególnie w sezonie na infekcje;
jeżówka wchłania i unicestwia drobnoustroje, dzięki czemu sprawdzi się w przypadku chorób: wirusowych (grypa, różyczka, odra) czy bakteryjnych (np. angina);
preparaty z jeżówki poleca się szczególnie osobom, które mają osłabiony układ odpornościowy i często chorują na infekcje sezonowe;
sprawdzi się także przy zapaleniu dróg moczowych;
napar z jeżówki warto pić przy zapaleniu górnych dróg oddechowych;
jeżówka może zmniejszyć problemy ze stawami;
jeżówka może także poprawić stan cery, zwłaszcza trądzikowej.
Oczywiście picie naparu nie jest jedyną dobrą opcją. Herbatka, syrop, sok czy suplementy diety z jeżówki również świetnie sprawdzą się w budowaniu odporności i zwalczaniu infekcji sezonowych. Warto jednak wiedzieć, że nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 4. roku życia.
Przeciwwskazaniem do zażywania środków, zawierających jeżówkę są wcześniejsze przeszczepy, choroby autoimmunologiczne i astma. Nie poleca się ich także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Pamiętajmy jednak, by każdą decyzję zdrowotną skonsultować najpierw z lekarzem. Nie stosujmy preparatów z jeżówki nieprzerwanie przez dłużej niż dwa tygodnie.
Napar z jeżówki – przepis
Sok lub syrop z jeżówki można kupić niemalże w każdej aptece czy sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami naturalnych napojów, możemy samodzielnie przygotować takie antidotum na odporność.
My z kolei proponujemy zrobienie naparu z jeżówki. Wystarczy zakupić suszone ziele (do przepisu będziemy potrzebować 1 łyżeczki). Potrzebny nam będzie także miód i woda.
1. Zaczynamy od zagotowania wody, następnie dorzucamy suszone ziele jeżówki. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając.
2. Następnie odstawiamy napar do ostygnięcia na około 30 minut.
3. Na koniec możemy dodać łyżeczkę miodu i przelać napar do małych słoiczków lub szklanych butelek.
Tak przygotowany napój można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zwalczy infekcje i choroby jak mało co – przetestujcie sami!