
Reklama.
Właściwe rozgrzanie patelni to jedna z najważniejszych czynności przygotowania smacznego obiadu. Niezależnie od tego jednak jak dobrze osuszymy mięso czy warzywa przed wrzuceniem ich na patelnię, zdarza się, że olej zaczyna pryskać i boleśnie parzy dłonie.
Jak uniknąć pryskania tłuszczu na patelni?
Przede wszystkim postarajmy się jak najlepiej osuszyć z wody produkty, które zamierzamy smażyć. To kropelki wody powodują, że tłuszcz pryska.Poza tym w czasie smażenia... posólmy olej. Już szczypta soli wsypana na gorący tłuszcz sprawi, że o wiele mniej będzie on pryskał. Niezależnie od tego, czy smażymy placki ziemniaczane, czy stek, ziarenka soli mają właściwości higroskopijne, co oznacza, że wchłaniają wodę.
Smażenie nigdy nie było prostsze.
Może cię zainteresować: Jak smażyć kotlety bez przykrego zapachu? Skuteczny sposób jest banalnie prosty