patelnia, smażenie, pryskający tłuszcz
Jak uniknąć pryskania tłuszczu na patelni? Sposób jest niesamowicie prosty Fot. Unsplash
Reklama.
Właściwe rozgrzanie patelni to jedna z najważniejszych czynności przygotowania smacznego obiadu. Niezależnie od tego jednak jak dobrze osuszymy mięso czy warzywa przed wrzuceniem ich na patelnię, zdarza się, że olej zaczyna pryskać i boleśnie parzy dłonie.

Jak uniknąć pryskania tłuszczu na patelni?

Przede wszystkim postarajmy się jak najlepiej osuszyć z wody produkty, które zamierzamy smażyć. To kropelki wody powodują, że tłuszcz pryska.
Poza tym w czasie smażenia... posólmy olej. Już szczypta soli wsypana na gorący tłuszcz sprawi, że o wiele mniej będzie on pryskał. Niezależnie od tego, czy smażymy placki ziemniaczane, czy stek, ziarenka soli mają właściwości higroskopijne, co oznacza, że wchłaniają wodę.
Smażenie nigdy nie było prostsze.