Sok z winogron w butelkach i w kieliszku
Sok z winogron na zimę - przepis pixabay/ BabaMu
REKLAMA
  • Wspomaga odporność, odkwasza organizm i usuwa z niego toksyny, pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie – to tylko niektóre z zalet picia soku z winogron.
  • Wyjaśniamy, jak zrobić sok z winogron na zimę.
  • Znajdziecie tu dwa przepisy: z użyciem sokownika i bez niego.
  • Sok z winogron na zimę – jak go zrobić?

    Sok z winogron można zrobić zarówno z pomocą sokownika, jak i bez niego. Oczywiście ta pierwsza wersja będzie łatwiejsza. Jeśli sokownika nie mamy – naprawdę warto się w niego wyposażyć, szczególnie jeśli jesteśmy początkującymi miłośnikami zdrowej żywności.
    Przedstawiamy dwa przepisy na sok z winogron.

    Sok z winogron z sokownika – przepis

    Zanim zabierzemy się do przyrządzenia soku z winogron, należy wyposażyć się w świeże owoce, kupione w sprawdzonym miejscu. Potrzebować będziemy jedynie:
    - 2,5 kg winogron (najlepiej ciemnych);
    -1/4 kg cukru.
    Następnie zabieramy się za przyrządzanie soku:
    1. Zaczynamy od zamoczenia winogron w misce z wodą. Mogą poleżeć tak nawet przez 1-2 godziny. Później raz jeszcze myjemy je pod bieżącą wodą.
    2. Usuwamy gałązki i ewentualnie popsute winogrona.
    3. Umieszczamy winogrona w sokowniku i czekamy, aż całkowicie puszczą sok.
    4. Sok przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Następnie, mieszając, gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Ważne, by cukier całkowicie się rozpuścił.
    5. W międzyczasie wyparzamy i myjemy słoiczki lub butelki. Na koniec przelewamy do nich sok i przenosimy go w nieco chłodniejsze miejsce (na przykład od piwnicy czy spiżarni).

    Sok z winogron bez sokownika – przepis

    Jeśli nie mamy sokownika, proces przygotowywania soku będzie trwał nieco dłużej. Składniki, których będziemy potrzebować, są takie same, jak w przypadku soku z winogron z sokownika. Przyda nam się jeszcze tylko pół szklanki wody.
    1. Moczymy winogrona w misce przez jakiś czas. Myjemy je raz jeszcze, następnie usuwamy gałązki.
    2. Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy owoce i posypujemy je cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż owoce całkowicie zamienią się w sok (w tym przypadku będzie to trochę dłużej, niż w opcji z sokownikiem, około 20-30 minut).
    3. Na koniec przecieramy pozostałości przez sitko i umieszczamy w dokładnie umytych i wyparzonych buteleczkach lub słoiczkach. Pasteryzujemy przez 10-15 minut.

    Sok z winogron na zimę – właściwości

    Sok z winogron nie tylko jest bardzo smaczny, ale także ma mnóstwo cennych właściwości. Jest ich naprawdę wiele:
    - odkwasza organizm i oczyszcza go z toksyn;
    - zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca czy zawału;
    - wspomaga odchudzanie;
    - zwiększa odporność (dzięki zawartości witaminy C);
    - poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci;
    - obniża poziom "złego" cholesterolu;
    - zmniejsza ryzyko anemii;
    - pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
    To tylko niektóre z pozytywnych właściwości soku z winogron. Warto więc pić go w wolnych chwilach, a także pozostawić coś na zimę. Świetnie sprawdzi się jako naturalny napój zmniejszający ryzyko infekcji sezonowych.
    Smacznego!