
Reklama.
Obieranie jajek to dla wielu osób prawdziwa katorga. Czasem popularne metody, takie jak dodawanie łyżeczki soli lub sody do wody, w której gotują się jajka, zawodzą. Co wtedy możemy zrobić?
Im świeższe jajko, tym trudniej je obrać
Przeźroczysta błonka, która znajduje się między białkiem a skorupką jajka zawiera dużo keratyny. Im jajko jest świeższe (a co za tym idzie bardziej kwasowe), tym podczas gotowania ta błonka staje się mocniejsza, a jajko trudniej obrać.Jest jednak sposób, by skorupka odeszła bez żadnych problemów, a jajko pozostało gładkie bez oderwanych części białka.
Jak to zrobić? Trik jest banalnie prosty i zajmie ci dosłownie kilka sekund. Weź słoik (może być też szklanka), napełnij go do połowy zimną wodą, włóż do środka jajko, zakręć go (jeśli używasz szklanki, po prostu przykryj wierzch dłonią). Następnie potrząsaj nim energicznie przez kilka sekund, aż skorupka zacznie pękać. Gdy po chwili złapiesz ją palcami, całkowicie ześlizgnie się sama z jajka, które pozostanie gładkie. Gotowe!
Może cię zainteresować także: Włóż kulki z foli aluminiowej na patelnię. Ten trik kuchenny daje efekt, którego się nie spodziewasz