
Reklama.
Ciasto jest puszyste i wilgotne od soku ze śliwek, owoce rozpływające się w buzi, a do tego coś najlepszego na świecie – gruba warstwa kruszonki. Idealna propozycja do popołudniowej kawy, porannej herbaty czy jako kolacja na słodko.
2,5 szklanki mąki (najlepiej tortowej)
5 jajek
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła
0,5 kg dojrzałych, słodkich śliwek
Do kruszonki potrzebujesz:
125 g masła
1 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
Proste ciasto ze śliwkami: przepis
Aby przygotować banalnie proste ciasto, będziesz potrzebować:Przygotowanie ciasta ze śliwkami i kruszonką
Do małego garnka lub rondelka wrzuć pokrojone masło, cukier waniliowy i mleko. Zagrzej wszystko tak, aby masło i cukier się rozpuściły – aż do połączenia składników, a następnie odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek jajek i w dużej misce ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodawaj po trochu cukier, najlepiej po łyżce – każdą następną dopiero gdy poprzednia łyżka cukru nieco się rozpuści.Po dodaniu całego cukru, wrzuć do masy pojedynczo żółtka. Cały czas miksując, do jajecznej masy wlej cienkim strumieniem ostudzone masło z mlekiem i cukrem waniliowym. Na końcu przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj mikserem na wolnych obrotach lub drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem – idealna będzie tradycyjna tortownica lub taka, która ma wymiary zbliżone do 25x30 cm.
Śliwki umyj i ponacinaj do połowy by móc wyjąć z nich pestki. Oprócz je łyżką mąki i poukładaj na wierzchu ciasta, skórką do dołu. Następnie na wierzch wysyp grubą warstwę kruszonki. Piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 60 minut - do czasu zarumienienia. Po upieczeniu zostaw w uchylonym piekarniku aż do wystygnięcia.
Może cię zainteresować także: Przywołaj smak z dzieciństwa - boskie knedle ze śliwkami (przepis od babci)