Burak na desce do krojenia
Jak wykorzystać kiszone buraki? Zrób z nich chipsy unsplash/ Jonathan Pielmayer
REKLAMA

Jak wykorzystać kiszone buraki? Zróbcie z nich chipsy

Jak wykorzystać kiszone buraki? – w letnim sezonie wiele osób zadaje sobie to pytanie. Chociaż tradycyjnych rozwiązań jest naprawdę wiele, to my proponujemy jedno z mniej znanych. Zróbcie chipsy z kiszonych buraków.
Oto prosty przepis:
1. Ze słoików wyjmujemy dowolną liczbę kiszonych buraków.
2. Kroimy je w cienkie plasterki, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Postarajmy się, by z plasterków nie leciała woda. Dajmy im więc trochę czasu, by się osuszyły.
3. Następnie ułóżmy je na papierze do pieczenia i umieśćmy w piekarniku. Plasterków nie trzeba czymkolwiek doprawiać. Chipsy pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni, przez około 15-20 minut, ustawiając tryb góra-dół.
4. Doglądajmy je co jakiś czas. Gdy widzimy, że buraki stają się suche, możemy je wyjąć. Zdrowa przekąska jest gotowa. Zdziwicie się, jak ciekawy smak mają naturalne chipsy z buraków.

Kiszone buraki – właściwości

O zaletach jedzenia kiszonych buraków – w różnej formie – można by mówić naprawdę długo: odkwaszają organizm, usprawniają perystaltykę jelit, pozytywnie wpływają na naszą skórę, będą też cennym produktem dla osób, które chorują na anemię. A to tylko niektóre z ich zbawiennych właściwości.
Może więc następnym razem, zamiast zajadać się solonymi orzeszkami czy kupnymi chipsami, zdecydujecie się na zrobienie takiego przysmaku z buraka? To tylko odpalenie piekarnika, odczekanie 15 minut i zdrowa przekąska gotowa. Chipsów z kiszonych buraków można zrobić więcej i pochować je w woreczki.
Smacznego chrupania!