Potrawy z cukinii mogą być smaczne i zdrowe. Wystarczy, że odpowiednio ją przygotujesz. Poznaj 4 przepisy na potrawy z cukinii i bakłażana. Dzięki nim twoja rodzina rozsmakuje się w tych warzywach.
Burzliwie wspominam początki mojej kulinarnej "kariery". Kiedy jako nastolatka wyprowadziłam się z rodzinnego domu, podstawę mojej diety stanowiły przywiezione z domu obiady na zmianę z mrożonkami. Nie chciało mi się gotować, eksperymentować, odkrywać nowych smaków. Z czasem powoli zaczęłam przekonywać się do samodzielnego gotowania, wciąż jednak bazowałam na sprawdzonych produktach z nieufnością sięgając po nowości. A taką nowością były dla bakłażan i cukinia. Niby znajome, a jednak… co z tego zrobić? Okazało się, że całe mnóstwo pyszności. Oto moje ulubione potrawy z cukinii i bakłażana!
Potrawy z cukinii
FASZEROWANA CUKINIA
Kolejne z moich ulubionych dań! Nie dość, że jest pyszne to jeszcze ładnie się prezentuje. Jest to więc dobry wybór na danie „imprezowe”.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag pieczarek
- starty żółty ser
- sól, pieprz
Cukinie przekrajamy na pół i za pomocą łyżki wydrążamy je na kształt łódeczek. Następnie solimy i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje z nich woda. Na drugiej patelni smażymy mięso (doprawione wcześniej solą i pieprzem), kiedy jest gotowe dodajemy do niego pokrojonego w kostkę pomidora i miąższ z cukinii. Zawartość patelni dusimy przez 10 minut, następnie dodajemy do niej podsmażone z cebulą pieczarki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem (możemy dodać też zioła i natkę pietruszki- zależnie od naszych upodobań) i dusimy kolejne kilka minut. Cukiniowe łódeczki wypełniamy farszem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
CUKINIOWE TAGLIATELLE
To danie urzekło mnie przede wszystkim formą podania. Wstążki z cukinii robią duże wrażenie!
Składniki:
- 250g makaronu tagliatelle
- średniej wielkości cukinia
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 250g serka mascarpone
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy cukinię w długie, wąskie wstążki, a następnie posypujemy ją solą i odstawiamy. Rozgrzaną patelnię skrapiamy oliwą i smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy na patelnię wstążki z cukinii i smażymy aż staną się one miękkie i stracą trochę objętości. Powinno to zająć jakieś 5-6 minut. Na patelnię dodajemy serek mascarpone i czekamy aż się rozpuści. Roztopiony serek mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sos zostawiamy na małym ogniu przez jakieś 5-10 minut. Danie podajemy z ugotowanym według instrukcji na opakowaniu makaronem. Warto przed nałożeniem na talerz wrzucić makaron na patelnię i dobrze wymieszać z sosem, żeby makaronowe wstążki pomieszały się ze wstążkami z cukinii.
GRILLOWANY BAKŁAŻAN
Jest to chyba najprostszy z moich przepisów, który może stać się bazą do wielu modyfikacji.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy i zioła: sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano
- oliwa z oliwek
Bakłażana kroimy na cienkie plastry, najlepiej żeby miały ok. 0,5 cm grubości. Następnie obsypujemy go solą i zostawiamy na co najmniej pół godziny. Po tym czasie plasterki bakłażana smarujemy delikatnie oliwą i doprawiamy pieprzem oraz ziołami (pamiętajcie, że wcześniej był już mocno posolony). Bakłażana odstawiamy na kilkanaście minut i w tym czasie nagrzewamy patelnię grillową, piekarnik (do 220 stopni) lub rozpalamy grilla. Plastry bakłażana grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy są już gotowe możemy zjeść je saute albo sporządzić z nich pyszne zawijasy. W tym celu smarujemy plastry bakłażana zrobioną przez nas wcześniej pastą, gotowym pesto albo układamy na nim kawałki sera (mozzarella, feta, pleśniowy) i ciasno zawijamy. Tak przygotowane zawijasy będą stanowiły idealną przekąskę.
SPAGHETTI Z BAKŁAŻANEM
Jak się okazało, to bezmięsne spaghetti jest w stanie podbić serca nawet najbardziej zagorzałych mięsożerców. Dodatkowo jest niezwykle proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 400g makaronu spaghetti (ja zazwyczaj używam razowego)
- 1 duży bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- karton przecieru z pomidorów
- przyprawy: suszona lub świeża bazylia, oregano, sól, pieprz
- parmezan
Co najmniej pół godziny przed przygotowaniem sosu, bakłażana kroimy w niewielką kostkę, wkładamy do sitka i solimy. Tak przygotowane warzywo puści gorzki sok i nieco zmięknie. Po tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i wraz z posiekanym czosnkiem szklimy ją na oliwie. Po kilku minutach na patelnię dodajemy bakłażana i podsmażamy. Uważajcie na cebulę, nie powinna się przypalić! Kiedy bakłażan nabierze trochę koloru, na patelnię wlewamy przecier pomidorowy. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz zostawiamy na małym ogniu przez jakieś 15-20 minut. Warto w tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowy makaron polewamy sosem pomidorowym i posypujemy parmezanem.