Jak przygotować brokuły, by nie straciły cennych składników?
Jak przygotować brokuły, by nie straciły cennych składników? unsplash.com
REKLAMA
  • Brokuły są bardzo zdrowe - zawierają duże ilości żelaza, witaminy C, potasu i wapnia, wpływają pozytywnie na żołądek.
  • Zrób brokuły na patelni, by nie straciły swoich cennych składników.
  • Jak przygotować brokuły z patelni?
  • Najpopularniejszy sposób na przygotowanie brokuł, to wrzucenie pokrojonych różyczek do wrzącej, osolonej wody. W tym przypadku musimy jednak bardzo pilnować czasu ich gotowania, bo wystarczy chwila nieuwagi, by się rozgotowały, a co za tym idzie straciły swoje cenne właściwości.

    Jak przygotować brokuły z patelni?

    Innym sposobem jest gotowanie ich na parze – tak przygotowane są zdrowe, ale często nijakie, bez wyrazistego smaku. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, zrób brokuły z patelni. Przepis jest banalnie prosty.
    Brokuły dokładnie umyj, podziel je na różyczki, a gdy są zbyt duże to dodatkowo jeszcze je pokrój. Na patelnię wlej oliwę lub olej i poczekać aż maksymalnie się rozgrzeje, następnie wrzuć brokuły, dodaj soli i pieprzu do smaku, zmniejsz ogień.
    Dolej pół szklanki wody, przykryj brokuły pokrywką, a następnie mieszając je od czasu do czasu smaż je dosłownie kilka minut (aż zmiękną). Na sam koniec dodaj do nich 1-2 łyżki masła, staną się wtedy bardziej aksamitne i słodsze.

    Dlaczego warto jeść brokuły?

    To jedne z najzdrowszych warzyw, jakie może znaleźć się na naszym talerzu. Brokuły zawierają żelazo, ale też duże ilości witaminy C, dzięki czemu wchłania się ono od 2 do 4 razy lepiej.
    Są również źródłem potasu i wapnia, flawonoidów, (wpływają więc korzystnie na układ krążenia) zawierają też błonnik, witaminę E, kwas foliowy i beta-karoten. Regulują poziom cukru we krwi, mogą też zapobiegać wrzodom czy zapaleniu żołądka bo niszczą bakterię Helicobacter pylori.