Ogórki w słoiku
Ogórki po zbójnicku - przepis pixabay/ kasjanf
REKLAMA

Ogórki po zbójnicku – składniki

Ogórki po zbójnicku swoją nazwę zawdzięczają ostremu smakowi. Idealnie nadadzą się do sałatek, obiadu czy jako dodatek na grilla. Bardzo łatwo je przyrządzić.
Wystarczy tylko wyposażyć się w:
  • 3 kg ogórków
  • pół kg cebuli
  • 2-2,5 łyżki soli
  • 3 szklanki octu
  • 3 szklanki cukru
  • 3-4 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżeczki ostrej papryki (dla osób, które nie lubią zbyt ostrych potraw, może być słodka)
  • 4 łyżeczki curry
  • dziewięć
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • Taka porcja starszy na około 8 słoików 900 ml.

    Przepis na ogórki po zbójnicku

    Przygotowanie ogórków po zbójnicku nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak zrobić je przynajmniej dzień wcześniej przed planowanym grillem – zanim będą gotowe do spożycia, powinny trochę poleżeć.
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków i pokrojenia ich w słupki. Myjemy również cebulę i kroimy ją w plastry. Ogórki i cebulę mieszamy z solą i pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
    2. Ocet i cukier gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy także: pieprz, curry, paprykę i gorczycę.
    3. Ogórki układamy w słoikach i wlewamy ciepłą zalewę. Pasteryzujemy przez 5-10 minut.
    To wszystko – ogórki nadają się już do jedzenia. Smacznego!