
REKLAMA
Ogórki po zbójnicku – składniki
Ogórki po zbójnicku swoją nazwę zawdzięczają ostremu smakowi. Idealnie nadadzą się do sałatek, obiadu czy jako dodatek na grilla. Bardzo łatwo je przyrządzić.Może cię zainteresować także: Oto sekret ogórków po koreańsku. Dzięki niemu już nigdy nie zjesz ich inaczej
Wystarczy tylko wyposażyć się w:
3 kg ogórków
pół kg cebuli
2-2,5 łyżki soli
3 szklanki octu
3 szklanki cukru
3-4 łyżeczki pieprzu
4 łyżeczki ostrej papryki (dla osób, które nie lubią zbyt ostrych potraw, może być słodka)
4 łyżeczki curry
dziewięć
4 łyżeczki gorczycy
Taka porcja starszy na około 8 słoików 900 ml.
Przepis na ogórki po zbójnicku
Przygotowanie ogórków po zbójnicku nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak zrobić je przynajmniej dzień wcześniej przed planowanym grillem – zanim będą gotowe do spożycia, powinny trochę poleżeć.1. Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków i pokrojenia ich w słupki. Myjemy również cebulę i kroimy ją w plastry. Ogórki i cebulę mieszamy z solą i pozostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
2. Ocet i cukier gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy także: pieprz, curry, paprykę i gorczycę.
3. Ogórki układamy w słoikach i wlewamy ciepłą zalewę. Pasteryzujemy przez 5-10 minut.
2. Ocet i cukier gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy także: pieprz, curry, paprykę i gorczycę.
3. Ogórki układamy w słoikach i wlewamy ciepłą zalewę. Pasteryzujemy przez 5-10 minut.
To wszystko – ogórki nadają się już do jedzenia. Smacznego!
Może cię zainteresować także: Robisz mizerię "nie po kolei"? To błąd, przez który traci ona połowę smaku