Rozgrzej mocno patelnię z nieprzywierającym dnem i podsmaż na niej kurki, nie sól grzybów, bo staną się gumowate. Po 3-4 minutach dodaj
bób, ten ze skórką smażymy, aż się zarumieni, obranemu wystarczy minuta, Dolej sos sojowy i sok z cytryny oraz masło, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia. Sałatkę podawaj z natką pietruszki. Świetnym jej uzupełnieniem są grillowane
krewetki po tajsku.
Składniki na grillowane krewetki po tajsku
20 krewetek tygrysich
sok z połowy cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pół papryczki chilli
2 ząbki czosnku
pół łyżki oliwy
Jak zrobić grillowane krewetki po tajsku
Rozmrożone (lub świeże) krewetki obierz, zostaw ogonki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę, sos sojowy i sok z cytryny. Chilli i czosnek posiekaj drobno i dodaj do marynaty. Włóż krewetki i wymieszaj. Odstaw minimum na godzinę.
Zamarynowane krewetki piecz na grillu lub smaż na suchej rozgrzanej patelni po dwie minuty w każdej strony. Podawaj z sałatką z bobu i kurek na ciepło.