
Reklama.
Korzystając z pogody, znacznie chętniej spotykamy się ze znajomymi, zapraszamy ich na grilla, jednak znudzeni klasycznym menu, które króluje na garden party, szukamy nowych smaków. A skoro mamy młody bób i pierwsze kurki, warto wykorzystać je do sałatki na ciepło, w połączeniu z grillowanymi krewetkami stworzą danie idealne.
Składniki na sałatkę z bobu i kurek
Jak zrobić sałatkę na ciepło z bobu i kurek
Bób opłucz i blanszuj trzy minuty w osolonym wrzątku, odcedź na durszlaku. Kurki umyj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Młodego bobu nie trzeba obierać, jednak jeśli chcesz to zrobić, to przyszedł na to czas.Rozgrzej mocno patelnię z nieprzywierającym dnem i podsmaż na niej kurki, nie sól grzybów, bo staną się gumowate. Po 3-4 minutach dodaj bób, ten ze skórką smażymy, aż się zarumieni, obranemu wystarczy minuta, Dolej sos sojowy i sok z cytryny oraz masło, dobrze wymieszaj i zestaw z ognia. Sałatkę podawaj z natką pietruszki. Świetnym jej uzupełnieniem są grillowane krewetki po tajsku.
20 krewetek tygrysich
sok z połowy cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pół papryczki chilli
2 ząbki czosnku
pół łyżki oliwy
Zamarynowane krewetki piecz na grillu lub smaż na suchej rozgrzanej patelni po dwie minuty w każdej strony. Podawaj z sałatką z bobu i kurek na ciepło.
Składniki na grillowane krewetki po tajsku
Jak zrobić grillowane krewetki po tajsku
Rozmrożone (lub świeże) krewetki obierz, zostaw ogonki, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. W miseczce wymieszaj oliwę, sos sojowy i sok z cytryny. Chilli i czosnek posiekaj drobno i dodaj do marynaty. Włóż krewetki i wymieszaj. Odstaw minimum na godzinę.Zamarynowane krewetki piecz na grillu lub smaż na suchej rozgrzanej patelni po dwie minuty w każdej strony. Podawaj z sałatką z bobu i kurek na ciepło.
Może cię zainteresować także: Rozpoczął się sezon na bób. Chcesz kupić świeży? Zwróć uwagę na tę jedną rzecz