
Reklama.
Składniki na piklowany rabarbar
Jak przygotować piklowany rabarbar
Rabarbar należy umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Układamy je w małych słoiczkach do 3/4 wysokości, nie dociskamy.W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę przelewamy do słoiczków z rabarbarem, zakręcamy i ustawiamy go góry dnem. Po kilku dniach można już używać, jednak przetwory można przechowywać całą zimę.
Piklowany rabarbar, to świetny dodatek do deserów. Autor książki "Chwasty od kuchni", Piotr Ciemny poleca prosty, smaczny i niezwykle sezonowy deser z jego użyciem.
Składniki na deser z truskawek i piklowanego rabarbaru (2 porcje)
12 dojrzałych truskawek
2 łyżeczki piklowanego rabarbaru
2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżki jogurtu typu greckiego
2 kwiatostany chabrów
Jak przygotować deser z truskawek i rabarbaru
Truskawki kroimy na cztery części, dodajemy piklowany rabarbar i syrop z kwiatów czarnego bzu. Dokładnie mieszamy.
Składniki na deser z truskawek i piklowanego rabarbaru (2 porcje)
Jak przygotować deser z truskawek i rabarbaru
Truskawki kroimy na cztery części, dodajemy piklowany rabarbar i syrop z kwiatów czarnego bzu. Dokładnie mieszamy.Na talerzach układamy porcje owoców, dekorujemy je jogurtem i obsypujemy płatkami chabrów. Opcjonalnie dodajemy mrożone igły młodej sosny lub świeży rozmaryn.
Może cię zainteresować także: Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko odchodzi. 5 (i więcej) przepisów na obłędne desery