Piklowany rabarbar i słodkie truskawki to idealny duet!
Piklowany rabarbar i słodkie truskawki to idealny duet! Fot. MamaDu
Reklama.

Składniki na piklowany rabarbar

  • pęczek rabarbaru
  • 300 ml wody
  • 100 ml octu winnego
  • 100 g cukru
  • łyżeczka soli

  • Jak przygotować piklowany rabarbar

    Rabarbar należy umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Układamy je w małych słoiczkach do 3/4 wysokości, nie dociskamy.
    W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę przelewamy do słoiczków z rabarbarem, zakręcamy i ustawiamy go góry dnem. Po kilku dniach można już używać, jednak przetwory można przechowywać całą zimę.
    logo
    Piklowany rabarbar mia niepowtarzalny smak i pozostaje chrupiący. Fot. ChwastyOdKuchni.com
    Piklowany rabarbar, to świetny dodatek do deserów. Autor książki "Chwasty od kuchni", Piotr Ciemny poleca prosty, smaczny i niezwykle sezonowy deser z jego użyciem.

    Składniki na deser z truskawek i piklowanego rabarbaru (2 porcje)

  • 12 dojrzałych truskawek
  • 2 łyżeczki piklowanego rabarbaru
  • 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 kwiatostany chabrów

  • Jak przygotować deser z truskawek i rabarbaru

    Truskawki kroimy na cztery części, dodajemy piklowany rabarbar i syrop z kwiatów czarnego bzu. Dokładnie mieszamy.
    Na talerzach układamy porcje owoców, dekorujemy je jogurtem i obsypujemy płatkami chabrów. Opcjonalnie dodajemy mrożone igły młodej sosny lub świeży rozmaryn.