
Powoli dobiega końca sezon na rabarbar. Jednak jest to smak, który warto zatrzymać na dłużej. Poza oczywistą metodą, jaką jest mrożenie, warto przygotować z rabarbaru... pikle. Chrupiący, kwaśne i lekko słonym posmakiem idealnie sprawdzi się już teraz, jako składnik deseru, ale także zimą, zarówno do dań słodkich jak i mięs.
Składniki na piklowany rabarbar
Jak przygotować piklowany rabarbar
Rabarbar należy umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Układamy je w małych słoiczkach do 3/4 wysokości, nie dociskamy.
Składniki na deser z truskawek i piklowanego rabarbaru (2 porcje)
Jak przygotować deser z truskawek i rabarbaru
Truskawki kroimy na cztery części, dodajemy piklowany rabarbar i syrop z kwiatów czarnego bzu. Dokładnie mieszamy.Może cię zainteresować także: Śpieszmy się kochać rabarbar, tak szybko odchodzi. 5 (i więcej) przepisów na obłędne desery