
REKLAMA
Soplówka jeżowata — azjatycki hit grzyb
Soplówka jeżowata (hericium erinaceus) zaliczana jest do tzw. super foods. Zwolennicy medycyny naturalnej chętnie regularnie stosują ją w codziennym jadłospisie. W Japonii grzyb ten znany jest pod nazwą yamabushitake i często sprzedawany w postaci suszonej i sproszkowanej, a także, jako ekstrakt w kapsułach.W tej formie dostępny jest także w Polsce, jako suplement. Najczęściej spotykany pod nazwą Lion’s Mane Mushroom. Koszt jednego opakowania soplówki jeżowatej w formie kapsułek czy w formie proszku to ok. 17-25 zł. Preparaty zawierające więcej ekstraktu z grzyba potrafią jednak kosztować 2 razy tyle.
Kapsułki bądź proszek to na najbardziej przystępna forma, gdyż codzienne przyrządzanie tzw. lwiej grzywy byłoby czasochłonne. Z kolei niedostateczna sprzedaż grzyba, czy jego niewykorzystanie powodowałoby, że soplówka się zmarnuje, co w jej przypadku byłoby karygodne.
Yamabushitake jest w Czerwonej księdze gatunków zagrożonych w Europie ze względu na słabe kiełkowanie. Dlatego w surowej postaci jest u nas rzadko spotykany.
Na największą skalę grzyb ten produkuje się właśnie w Azji na kłodach lub pniach drzew. "Włosy" grzyba mogą sięgać nawet 40 cm, a po zebraniu i przyrządzeniu soplówka smakuje, podobnie do homara czy kraba.
Lion’s Mane — właściwości zdrowotne soplówki jeżowatej
Jako że soplówkę jeżowatą zalicza się do tzw. superfoods musi ona posiadać szereg właściwości prozdrowotnych. Okazuje, że jej stosowanie wspiera wiele różnych funkcji życiowych człowieka. Mieszkańcy Japonii, Chin i Korei bardzo chętnie ją stosują, bo istotnie wpływa na pracę serca, jelit i szczególnie mózgu.Badania publikowane w National Institutes of Health wskazują, że składniki zawarte w soplówce zmniejszają objawy utraty pamięci, a związki hericenony i erinacyny stymulują wzrost komórek mózgowych.
Co więcej, osoby starsze, które spożywały dziennie 3 g Lion’s Mane przez 4 miesiące odnotowały polepszenie psychicznego funkcjonowania. Stąd wskazuje się, że to Lion's Mane suplement korzystny dla pacjentów z Alzheimerem.
Yamabushitake korzystnie wpływa również na stan jelit. Ekstrakt z soplówki może chronić przed rozwojem wrzodów żołądka, hamując wzrost H. pylori i chroniąc wyściółkę żołądka przed uszkodzeniem. Szybsze złagodzenie objawów zaobserwowano również u osób z zaplaniem jelit grubego.
Regularne zażywanie soplówki jeżowatej zapobiega utlenianie cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zawału serca i udaru. Co więcej, azjatyccy naukowcy w badaniach w Science Direct wskazują, że związek zawarty w soplówce hericenone B wpływa na obniżenie szybkość krzepnięcia krwi, przysparzając korzyści sercu i naczyniom krwionośnym.