Reklama.
"Nitki" banana - czy można je jeść?
Charakterystyczne nitki, które odchodzą od banana podczas obierania, są przez wielu odkładane na bok. Ich zbita i cienka konsystencja jest mało estetyczna i zniechęca do jedzenia. Poza tym wiązki bywają gorzkie w smaku i powstał mit, że podobnie, jak końcówki bananów nie są zbyt zdrowe.Wyrzucanie nitek od bananów to błąd. Okazuje się, że ta część owocu występująca między jego grubą skórką a miąższem zawiera bardzo dużo błonnika. Ten sprawia, że pokarmy są bardziej syte, wpływa na poprawę przemiany materii i wspiera trawienie.
Odkładanie łyka na bok nie sprawi, że zjedzony banan nie dostarczy energii czy korzystnych dla zdrowia witamin i składników. Niemniej warto jeść ten owoc w całości razem z nitkami. Nie trzeba marnować czasu na ich oddzielanie, gdyż wcale nie szkodzą, a wręcz przeciwnie.
Może cię zainteresować: Większość z nas popełnia ten błąd po zjedzeniu orzechów. Nie wiedzą, ile tracą