Wydawać by się mogło, że w spożywaniu bananów nie powinno być nic skomplikowanego. A jednak. Część osób uważa, że należy usuwać końcówki banana i nie można ich jeść. Druga część zwraca uwagę na wiązki przewodzące tzw. nitki. Czy je też powinno się wyrzucać?
Charakterystyczne nitki, które odchodzą od banana podczas obierania, są przez wielu odkładane na bok. Ich zbita i cienka konsystencja jest mało estetyczna i zniechęca do jedzenia. Poza tym wiązki bywają gorzkie w smaku i powstał mit, że podobnie, jak końcówki bananów nie są zbyt zdrowe.
Wyrzucanie nitek od bananów to błąd. Okazuje się, że ta część owocu występująca między jego grubą skórką a miąższem zawiera bardzo dużo błonnika. Ten sprawia, że pokarmy są bardziej syte, wpływa na poprawę przemiany materii i wspiera trawienie.
Odkładanie łyka na bok nie sprawi, że zjedzony banan nie dostarczy energii czy korzystnych dla zdrowia witamin i składników. Niemniej warto jeść ten owoc w całości razem z nitkami. Nie trzeba marnować czasu na ich oddzielanie, gdyż wcale nie szkodzą, a wręcz przeciwnie.