Kiedy wie, że ma trudniejszy i bardziej aktywny dzień, uzupełnia swój jadłospis o produkty, takie jak: brązowy ryż czy owies.
2. Nie zapominaj o sezonowości
Każdy sezon ma "swoje" produkty, które warto spożywać.
Truskawki jemy latem, a dynię jesienią. Nie chodzi jedynie o nasze zdrowie, ale także o to, by dbać o środowisko, podkreśla Freer. Jedzenie konkretnych produktów w zgodzie z naturą sprawia, że poddajemy się rytmowi przyrody i odkrywamy nowe smaki w różnych porach roku.
3. Jedz więcej pełnowartościowej żywności
Wielu z nas spożywa tzw. puste kalorie. Słodycze, przetworzona żywność czy niewartościowe przekąski negatywnie wpływają nie tylko na nasze zdrowie czy wygląd, ale także na samopoczucie. Freer zachęca więc, by spożywać więcej następujących produktów: owoców, warzyw, nasion, orzechów, zdrowych tłuszczów czy produktów, zwierających dużo białka i pełnoziarnistych
4. Jedzenie nie jest najważniejsze
Jedzenie zdrowych i pełnowartościowych posiłków jest bardzo ważne. Amelia Freer podkreśla jednak, że proces ten nigdy nie odbywa się w odosobnieniu. Bardzo ważne jest wspólne spożywanie posiłków, celebrowanie tego czasu, ale także spojrzenie na inne aspekty swojego życia.