4 shoty witaminowe, które postawią cię na nogi. Uczestniczka Top Chefa zdradza nam swoje przepisy
Iza Orlicz
10 listopada 2020, 15:26·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 10 listopada 2020, 15:26
Jak wzmocnić odporność? Wypróbuj witaminowe shoty! Potocznie nazywane są łykiem energii lub łykiem zdrowia i te nazwy wcale nie są przesadzone. Rzeczywiście w niewielkiej objętości płynu znajdziemy moc witamin i minerałów.
Reklama.
Specjalnie dla Mamadu.pl propozycje witaminowych shotów przygotowała Inessa Kim, historyk z wykształcenia, kucharz z powołania, była uczestniczka drugiej edycji show kulinarnego Top Chef, autorka książki "Koreański ferment".
Wszystkie składniki są na 2 porcje.
1. Z imbirem i kurkumą
Składniki:
kawałek imbiru wielości kciuka
kawałek kurkumy wielkości kciuka (lub pół łyżeczki kurkumy w proszku)
1 łyżka miodu
sok z 1 grejpfruta
Kurkumę i imbir obierz za pomocą łyżeczki. Zblenduj wszystkie składniki, wypij od razu po przygotowaniu. Kurkuma znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, skutecznie pomaga w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Z kolei imbir ma silne działanie rozgrzewające.
2. Z sokiem z kimchi i pieprzem
Składniki:
kawałek imbiru wielkości kciuka
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
70 ml soku z kimchi
100 ml wody
Imbir obierz za pomocą łyżeczki. Zblenduj wszystkie składniki. Regularne spożywanie kimchi (w tym również soku z kimchi), wzmacnia odporność, "podkręca” metabolizm (dlatego pomaga również przy odchudzaniu), wpływa na poprawę zdrowia, bo zawiera mnóstwo witamin i antyoksydantów.
3. Z natką pietruszki i jabłkiem
Składniki:
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 spory ząbek czosnku lub dwa małe
pół jabłka (bez pestek)
kilka gałązek natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
150 ml wody
Imbir i czosnek obierz. Jabłko zostaw ze skórką, pokrój je tylko na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblenduj. Natka pietruszki to bogate źródło witaminy C, ale też wapnia, magnezu i żelaza. Jabłka (zwłaszcza ich kwaśne odmiany) też zawierają witaminę C, dodatkowo pektyny oczyszczają przewód pokarmowy ze zbędnych produktów przemiany materii.
4. Ze szpinakiem i czosnkiem
Składniki:
garść świeżego szpinaku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 ząbek czosnku
sok z jednej pomarańczy
50 ml wody
Imbir i czosnek obierz, następnie zblenduj wszystkie składniki. Szpinak wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega też stanom zapalnym, natomiast czosnek znany jest ze swoich przeciwbakteryjnych właściwości, skraca też czas trwania infekcji.