
REKLAMA
Specjalnie dla Mamadu.pl propozycje witaminowych shotów przygotowała Inessa Kim, historyk z wykształcenia, kucharz z powołania, była uczestniczka drugiej edycji show kulinarnego Top Chef, autorka książki "Koreański ferment".
Wszystkie składniki są na 2 porcje.
1. Z imbirem i kurkumą
Składniki:
kawałek imbiru wielości kciuka
kawałek kurkumy wielkości kciuka (lub pół łyżeczki kurkumy w proszku)
1 łyżka miodu
sok z 1 grejpfruta
Składniki:
kawałek imbiru wielości kciuka
kawałek kurkumy wielkości kciuka (lub pół łyżeczki kurkumy w proszku)
1 łyżka miodu
sok z 1 grejpfruta
Kurkumę i imbir obierz za pomocą łyżeczki. Zblenduj wszystkie składniki, wypij od razu po przygotowaniu. Kurkuma znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, skutecznie pomaga w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Z kolei imbir ma silne działanie rozgrzewające.
2. Z sokiem z kimchi i pieprzem
Składniki:
kawałek imbiru wielkości kciuka
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
70 ml soku z kimchi
100 ml wody
Składniki:
kawałek imbiru wielkości kciuka
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
70 ml soku z kimchi
100 ml wody
Imbir obierz za pomocą łyżeczki. Zblenduj wszystkie składniki. Regularne spożywanie kimchi (w tym również soku z kimchi), wzmacnia odporność, "podkręca” metabolizm (dlatego pomaga również przy odchudzaniu), wpływa na poprawę zdrowia, bo zawiera mnóstwo witamin i antyoksydantów.
3. Z natką pietruszki i jabłkiem
Składniki:
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 spory ząbek czosnku lub dwa małe
pół jabłka (bez pestek)
kilka gałązek natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
150 ml wody
Składniki:
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 spory ząbek czosnku lub dwa małe
pół jabłka (bez pestek)
kilka gałązek natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
150 ml wody
Imbir i czosnek obierz. Jabłko zostaw ze skórką, pokrój je tylko na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zblenduj. Natka pietruszki to bogate źródło witaminy C, ale też wapnia, magnezu i żelaza. Jabłka (zwłaszcza ich kwaśne odmiany) też zawierają witaminę C, dodatkowo pektyny oczyszczają przewód pokarmowy ze zbędnych produktów przemiany materii.
4. Ze szpinakiem i czosnkiem
Składniki:
garść świeżego szpinaku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 ząbek czosnku
sok z jednej pomarańczy
50 ml wody
Składniki:
garść świeżego szpinaku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 ząbek czosnku
sok z jednej pomarańczy
50 ml wody
Imbir i czosnek obierz, następnie zblenduj wszystkie składniki. Szpinak wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega też stanom zapalnym, natomiast czosnek znany jest ze swoich przeciwbakteryjnych właściwości, skraca też czas trwania infekcji.
Może cię zainteresować także: Chcesz wzmocnić odporność, a jednocześnie poprawić sobie nastrój? Jedz ten owoc codziennie