Moczenie w coli, wyparzanie w mikrofalówce, tarcie papierem ściernym. O takich sposobach na czyszczenie przypalonych garnków lub czarnych spodów patelni piszą w sieci internauci. My podajemy skuteczne domowe metody na odmłodzenie kuchennych naczyń. Jak wyczyścić przypalony garnek i pozbyć się czarnego spodu patelni?
Patelnie wykonane są z różnego materiału i często od tego zależy ich cena. Niemniej nie ważne, jak drogie i porządne naczynie się kupi i tak w końcu powstaną na nim zabrudzenia. Jak wyczyścić czarny spód patelni? Najlepiej zacząć od domowych sposobów, które często okazują się najskuteczniejsze.
Do przygotowania domowej pasty na czarny spód patelni potrzebne są dwa składniki:
- soda oczyszczona (6 łyżek)
- woda utleniona (75 ml).
Łącząc dwa składniki, otrzyma się domową pastę, która pozwala zadowalająco usunąć czarne zabrudzenia ze spodu patelni lub garnka. Masa powinna być dość gruba i nadająca się do smarowania. Należy nią wyszorować zewnętrzną powłokę naczynia, najlepiej gąbką (zmywakiem).
Wielu internautów wskazuje, że dość skutecznym sposobem jest wcześniejsze zamoczenie patelni w coli. Inni wskazują na wyparzanie w mikrofalówce, a jeszcze inni na czyszczenie zmywakiem i koncentratem pomidorowym. Żadnego z tych sposobów nie próbowaliśmy, ale ten, który na pewno się sprawdza to pasta z sody i wody utlenionej.
Czyszczenie wnętrza przypalonej patelni solą i płynem
Poza tym, że czarne zabrudzenia powstają na zewnętrznej stronie patelni, zdarza się nam przypalić jedzenie wewnątrz. Nawet do tego stopnia, iż wydaje się, że garnek lub patelnię można już wyrzucić. Nic bardziej mylnego. Jednym z najprostszych domowych sposobów na wyczyszczenie przypalonej patelni lub garnka jest stworzenie roztworu z soli kuchennej i płynu do naczyń.
Jeśli zabrudzenia powstały wewnątrz, należy wlać do środka mocno osoloną wodę. W takim stanie pozostawić zamoczone naczynie najlepiej na noc i po tym gotować tę wodę ok. 10 min. Resztek można pozbyć się zmywakiem.