
REKLAMA
Przepis na ketchup z cukinii
Samodzielne przygotowanie w domu ketchupu to doskonały pomysł na zdrowy i pozbawiony konserwantów sos do potraw. Można go przygotować nie tylko z pomidorów, ale również cukinii.Składniki:
4 cukinie
2 cebule
1 łyżka soli
100 g cukru
120 mln octu jabłkowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu
350 g koncentratu pomidorowego.
4 cukinie
2 cebule
1 łyżka soli
100 g cukru
120 mln octu jabłkowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu
350 g koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie: Cukinię należy obrać i oczyścić, a następnie zetrzeć na tarce. To samo zrobić z cebulą. Warzywa wymieszać z solą i odłożyć na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie w garnuszku gotować uzyskaną masę z cukrem na średnim ogniu ok. 30 minut.
Teraz można dodać wszystkie przyprawy oraz ocet i pozostawić na ogniu jeszcze 15 minut. Na końcu dodać jeszcze koncentrat pomidorowy i dusić przez 5-10 minut. Uzyskany ketchup na końcu należy zblendować i przełożyć do słoika.
Przepis na pasztet z cukinii
Z cukinii można uzyskać także wegański pasztet na kanapki. Jego przygotowanie zajmuje ok. 1,5 godziny.Składniki:
2 cukinie
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka
80 g kaszy manny
1 szklanka płatków kukurydzianych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka oregano.
2 cukinie
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka
80 g kaszy manny
1 szklanka płatków kukurydzianych
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie: Cukinie należy oczyścić i zetrzeć na tarce. To samo trzeba zrobić z marchewkami. Cebulę wraz z czosnkiem podsmażyć na patelni, a następnie wszystkie warzywa umieścić w jednej misce. Dodać do tego jajka, kaszę mannę i doprawić przyprawami.
Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi przełożyć masę. Naczynie umieścić piekarniku i trzymać w temperaturze 180 stopniu ok. 60 minut (bez termoobiegu).
Przepis na carpaccio z cukinii
Tradycyjne włoskie carpaccio coraz częściej można spotkać w mniej oczywistych wydaniach. Takich, w których głównym składnikiem jest cielęcina czy łosoś, ale również warzywa. Tym razem w wersji wegetariańskiej carpaccio z cukinii.Składniki:
1 cukinia
10 ml oliwy z oliwek
10 ml soku z cytryny
szczypta soli
40 g orzechów nerkowca
10 parmezanu
garść liści mięty.
1 cukinia
10 ml oliwy z oliwek
10 ml soku z cytryny
szczypta soli
40 g orzechów nerkowca
10 parmezanu
garść liści mięty.
Przygotowanie: Cukinię należy pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzu tak, by nakładały się jeden na drugi. Oliwę zmieszać z sokiem z cytryny, solą oraz posiekaną drobno miętą. Takim sosem polać cukinię carpaccio i odstawić aż plastry warzywa nim nasiąkną.
W tym czasie na patelni można uprażyć orzechy nerkowca. Na końcu posypać nimi i parmezanem carpaccio.
Przepis na ciasto z cukinii
Cukinia, mimo że jest warzywem, nie zawsze musi być serwowana, jako danie wytrawne. Może posłużyć także, jako jeden z głównych składników deseru. W tym wypadku ciasta z cukinii.Składniki:
50 g mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml oleju kokosowego
3 łyżki masła orzechowego
1 cukinia
5 jajek
250 g cukru pudru
8 cukru waniliowego
cynamon.
50 g mąki kokosowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml oleju kokosowego
3 łyżki masła orzechowego
1 cukinia
5 jajek
250 g cukru pudru
8 cukru waniliowego
cynamon.
Przygotowanie: Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia. Cukinię oczyścić i zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać orzechami. Kolejny krok to ucieranie na tarce jajek z cukrem pudrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym i cynamonem.
Po kilku minutach ucierania do puszystej masy dodać przesianą mąkę oraz masę z cukinii i orzechów. Kolejny krok to rozpuszczenie na patelni oleju kokosowego, który następnie należy wlać do nadal ucieranej masy. Na koniec do foremki wyłożonej pergaminem, trzeba przełożyć uzyskane ciasto i piec 20-30 minut w piekarniku w 160 stopniach.
Przepis na chipsy z cukinii
Jednym z najkrótszych i najprostszych w przygotowaniu przepisów z cukinii jest przyrządzenie z niej warzywnych i zdrowych chipsów.Składniki:
1 cukinia
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano.
1 cukinia
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie: Cukinię należy obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Tak posiekane warzywo przerzucić do miski, wlać oliwę i dodać wszystkie przyprawy, a następnie dobrze wymieszać. Plasterki przenieść na wyłożoną pergaminem blachę i piec w temperaturze 180 stopniu ok. 20-30 minut, aż plasterki będą chrupiące i zarumienione.
Może cię zainteresować także: Nie jesz ich, bo tuczą? Jedna prosta metoda pozwoli ci na ziemniaczaną rozpustę nawet na diecie