Magicznym składnikiem, który zmieszany z maską do włosów przyniesie spektakularny efekt, jest zwykła mąka ziemniaczana. Włosy po mącznym zabiegu staną się wygładzone i lśniące. To prawdziwy ratunek dla posiadaczek przesuszonych i farbowanych włosów, który zadziała jak serum na rozdwojone końcówki.
Mąka ziemniaczana to po prostu skrobia, uzyskiwana z bulw ziemniaków. Ten biały, sypki proszek dostaniesz w każdym sklepie spożywczym.
Okazuje się, że skrobia wykorzystywana jest nie tylko w kuchni, lecz również w przemyśle kosmetycznym. W kosmetykach do włosów pełni rolę środka wypełniającego oraz wygładzającego włosy. Możemy też użyć go same i uzyskać jakościowy efekt za grosze.
Jakie daje efekty?
Włosy po skrobi błyszczą jak po silikonowym serum. Stają się sprężyste, gładkie i uzyskują tak pożądany efekt sypkości. Są jednak nadal podatne na stylizację, więc można śmiało wykonywać na nich loki czy fale.
Efekt satynowych włosów jest wyczuwalny już przy spłukiwaniu mącznej odżywki, włosy są gładkie niczym po silikonowej masce. Naturalne składniki też mogą zapewnić fryzjerski efekt.
Przepis krok po kroku
Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, dwie łyżki maski do włosów. Ważne, by nie była to zbyt obciążająca maska np. taka na bazie oleju. Możesz wybrać lekką odżywkę, której używasz na co dzień.
Sposób przygotowania: składniki dokładnie ze sobą mieszamy i nakładamy na wilgotne, umyte już włosy. Ważne, by omijać skórę głowy i wetrzeć odżywkę na długości, a więcej specyfiku pozostawić na końcówkach.
Dla lepszego efektu możesz wczesać maskę we włosy, rób to jednak bardzo delikatnie, bo mokre włosy są szczególnie podatne na uszkodzenia. Maskę trzymamy na włosach minimum 15 minut, potem spłukujemy ciepłą wodą i gotowe!
Jeśli nie masz czasu na trzymanie odżywki na głowie lub obawiasz się zbytniego obciążenia włosów, spróbuj płukanki z mąki ziemniaczanej. Potrzebujesz tylko płaskiej łyżeczki mąki i litra przegotowanej, cieplej wody.
Umyte szamponem włosy (i już raz spłukane) spłukujemy ponownie mieszanką wody i mąki. Włosy będą sypkie, nieobciążone i wygładzone w ciągu kilku sekund.