
REKLAMA
Czy biała grudka w jajku jest szkodliwa?
Biały element w jajku nazywany jest chalazą. U części osób wywołuje obrzydzenie i chęć wyrzucenia takiego jajka do kosza. Niesłusznie. Chalaza bowiem odpowiada za to, by żółtko znajdowało się na samym środku białka. Jego obecność jest więc neutralna.Można nawet powiedzieć, że jajka, w których brakuje tej białej grudki, są mniej świeże, niż te, w których jest ona obecna, ponieważ w tych pierwszych chalaza zdążyła już zaniknąć. Skrętki znajdujące się w jajku nie wpłyną szkodliwie na nasze zdrowie. Są też jadalne, a więc w żaden sposób nie powinny nam zaszkodzić.
Sprawdź, czy jajko jest świeże
Ważniejsze wydaje się odpowiednie sprawdzenie, czy jajko jest świeże. Istotne jest również przyglądanie się, jaki kolor ma żółtko — to od jego barwy zależy, czy jajko zawiera właściwe witaminy i antyoksydanty.Od dziś nie musicie się już przejmować białymi skrętkami, występującymi w jajku. Spokojnie możecie używać takich produktów do robienia jajecznicy, pieczenia tortu, naleśników czy przygotowywania innych potraw.
Może cię zainteresować także: 6 powodów, by polubić jajka. Zobacz, co się stanie, gdy zjesz przynajmniej jedno dziennie
Źródło: noizz.pl