Skórki arbuza są bogate w witaminę C i witaminę A
Skórki arbuza są bogate w witaminę C i witaminę A unsplash/ Caju Gomes
REKLAMA

1. Zjedz ją, jeśli masz problemy ze snem

Jeśli masz problemy ze snem, to jedzenie wcześniej przygotowanej skórki arbuza będzie dla ciebie idealne. To za sprawą serotoniny, która odpowiada za przekazywanie sygnałów między komórkami nerwowymi.
Niski poziom serotoniny może być spowodowany stresem czy szybkim tempem życia. Skórki arbuza zawierają polisacharydy, które pozwalają uwolnić tę substancję. Dzięki temu łatwiej zasypiamy i szybciej się relaksujemy. Co ważne, jakość snu także może się poprawić.

2. Zjedz ją, jeśli potrzebujesz dodatkowej energii

Czujesz się ciągle zmęczony i pozbawiony energii? Jeśli tak, to jedzenie skórki arbuza może ci pomóc zlikwidować ten problem. Łupina zawiera bowiem witaminę B6, która jest istotna w syntezie magnezu i dopaminy.
Jeśli zjesz odpowiednio przyrządzoną skórkę arbuza na śniadanie, możesz poczuć, że masz siłę i energię na cały dzień.

3. Zjedz ją, jeśli chcesz, żeby poprawiło się twoje krążenie krwi

Łupina arbuza zawiera także cytrulinę, która zwiększa rozszerzanie się naczyń krwionośnych. Finalnie poprawia cyrkulację krwi. Właśnie dlatego skórki arbuza są idealnym pokarmem prewencyjnym, jeżeli chodzi o choroby układu krążenia. Niektórzy suplementują ją dodatkowo, ale może wystarczy… zrobić napój ze skórki arbuza!

4. Zastosuj ją, jeśli masz problemy z cerą

Łupina arbuza może także pozytywnie wpłynąć na twoją skórę. Wystarczy regularnie masować swoją twarz skórką z arbuza. Można także przygotować specjalną maseczkę na twarz.
Chcąc ją wykonać, musimy zmielić skórkę na gładką masę i pozostawić na twarzy przez kilkanaście minut. Możesz także dodać do maseczki odrobinę miodu.

5. Zjedz ją, jeśli nie chcesz szybko się zestarzeć

Dzięki witaminie A i witaminie C nasza skóra ma szansę na przedłużenie swojej młodości. Łupina arbuza będzie więc działała niczym antyoksydant. Chcąc zachować zdrową i młodą skórę, możemy nakładać skórkę arbuza na twarz lub ją jeść. Ta druga opcja będzie oczywiście skuteczniejsza.
Wiadomo, że surowa, nieprzyrządzona skórka arbuza nie będzie dobra w smaku. Jeśli zastanawiacie się, jakie potrawy i napoje można z niej przyrządzić, sprawdźcie nasze propozycje. Jak widać – warto!