Wyrzucasz skórki arbuza? Teraz już nigdy tego nie zrobisz

Arbuz to nie tylko pyszne orzeźwienie. Pomyślcie, jak nietypowo może smakować na kanapce!
Arbuz to nie tylko pyszne orzeźwienie. Pomyślcie, jak nietypowo może smakować na kanapce! Unsplash.com
Czerwony miąższ arbuza jest rzeczywiście pyszny, ale zawiera tylko od 5 do 10 proc. składników odżywczych całego owocu. Twardą i sprawiającą wrażenie niesmacznej skórkę zwykliśmy traktować jednak jak odpad. Niesłusznie.


Okazuje się, że to właśnie w skórce znajduje się dużo błonnika, potasu i cytruliny. O ile znaczenia dwóch pierwszych nikomu nie trzeba tłumaczyć, o tyle cytrulina nie jest powszechnie znana, a to właśnie dzięki niej w naszym organizmie powstaje arginina, która wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi i zwiększa wydolność organizmu. Zwiększa też popęd seksualny i poprawia przepływ krwi!

Dlatego – hołdując idei zero waste, swojemu zdrowiu i popędowi – możemy ze skórki od arbuza przygotować przesmaczne pikle albo... konfiturę. Na "sucho" jeść jej raczej nie radzimy.

Przepis na pikle z arbuza:

Składniki: 4 szklanki wody, łyżka grubej soli, 2 szklanki skórek arbuza (chodzi o samą białą część pokrojoną w słupki), 3/4 szklanki cukru pudru, 4 plasterki imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 ziarenka pieprzu czarnego i 1/2 szklanki octu jabłkowego.

Sposób przygotowania: wodę z dodatkiem soli zagotowujemy, w tym czasie obieramy skórkę. Odkrajamy twardą część z zewnątrz i zostawiamy centymetr miąższu. Kroimy na słupki, wrzucamy je do wrzątku i gotujemy do miękkości.

Ocet jabłkowy mieszamy z cukrem, pieprzem i imbirem w garnku. Od momentu wrzenia gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

Miękkie skórki arbuza układamy w naczyniu, zalewamy marynatą i czekamy aż wystygnie. Po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, a po upływie doby przekładamy skórkę do słoików i zalewamy ponownie marynatą. Pikle można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce.

Konfitura ze skórki arbuza:

Składniki: 500 g skórki arbuza, 600 g cukru, łyżeczka sody oczyszczonej, skórka z 1/3 cytryny

Skórkę z arbuza obieramy cienko, zostawiając jasnozielonkawą część. Kroimy je na mniejsze kawałki. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku, dodajemy jeszcze 3 szklanki zimnej wody i mieszamy. Zanurzamy w tym kawałki skórki arbuza i zostawiamy na 4 godziny. Po upływie tego czasu opłukujemy 5-6 razy skórkę pod bieżącą wodą.


Do garnka wsypujemy 300 gramów cukru i zalewamy 2 szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. Po gotowaniu zostawiamy garnek pod przykryciem na całą noc. Rano dodajemy do garnka kolejne 300 gramów cukru i skórkę cytryny i gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 godziny. Konfiturę przekładamy do słoików i odwracamy dnem do góry.

Oczywiście przepisów na pikle i konfiturę jest w sieci mnóstwo. Wpiszcie w wyszukiwarce i kierujcie się swoimi preferencjami smakowymi!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...