Olej lniany znany był już w starożytności, a doceniano go m.in. w kuchni staropolskiej. Obecnie o siemieniu lnianym, bo to z tych nasion tłoczony jest olej, mówi się jako o superfood. I bardzo słusznie: w 45-60 proc. zawiera on kwasy omega-3, których organizm – szczególnie dziecięcy – potrzebuje naprawdę sporo i nie da się ich niczym zastąpić. To składnik kluczowy dla dobrego rozwoju mózgu i odporności.
Powszechnie wiadomo, że to ryby i orzechy są dobrym źródłem kwasów omega-3. Jednak nie jest łatwo zadbać, by tych produktów było w diecie dziecka dużo. Dlatego warto do menu wprowadzić olej lniany.
Olej lniany – działanie i właściwości
Kwasy omega-3 to budulec naszych komórek, który sprawia, że są one mocne, odporne i na długo zachowują młodość. Objawia się to w różnych dziedzinach zdrowia.
Jeśli dbamy, by codziennie w naszej diecie było wystarczająco dużo kwasów omega-3 (zapotrzebowanie dla dzieci od 3. do 12. roku życia około 550 mg na dobę, dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych około 1000–1500 mg/dobę), chronimy się przed chorobą Alzheimera, ale też pozwalamy naszemu mózgowi dawać z siebie wszystko tu i teraz. Kwasy omega-3 mają wpływ na proces zapamiętywania oraz sprawnego myślenia.
Ponadto, kwasy omega-3 są budulcem siatkówki oka. Niedobory mogą prowadzić do gorszego widzenia i narażają, szczególnie dzieci, na wady wzroku. U osób starszych dieta uboga w kwasy omega-3 może poskutkować zwyrodnieniem plamki żółtej.
Wśród właściwości kwasów omega-3, których olej lniany jest świetnym źródłem, wymienia się także: obniżenie poziomu złego cholesterolu, dobry wpływ na kondycję skóry (nie łuszczy się, jest nawilżona od środka, mniej wrażliwa, gładka i zdrowsza) oraz florę bakteryjną jelit.
Kwasy omega-3 wzmacniają odporność na infekcje, a także alergie oraz wzmacniają kości. Badania wykazują, że dieta bogata w kwasy omega-3 stanowi profilaktykę chorób serca.
Jak wybrać dobry olej lniany i jak go przechowywać?
Jak pisze na swoim blogu Pan Tabletka, farmaceuta, bardzo ważne jest, żeby olej, który wprowadzimy do diety, był świeży, tłoczony na zimno i nierafinowany – tylko taki zachowuje pełnię swoich właściwości.
Olej lniany nie powinien mieć zapachu ani wyraźnego smaku – tylko zjełczały olej z lnu jest gorzki. Kupujemy olej tylko w ciemnej butelce i najlepiej taki, który przechowuje się w lodówce. Po jego zakupie również chowamy g do lodówki i chronimy przed dostępem tlenu. Wówczas olej stanie się mętny, na dole butelki może gromadzić się osad – to normalne zjawisko.
Od wytłoczenia olej lniany jest zdatny do spożycia przez ok. 2 miesiące. Nie wolno używać go na ciepło! Nigdy na nim nie smażymy – wówczas pozbywamy się cennych właściwości. Dodajemy go do potraw tuż przed podaniem. Nadaje się do sałatek, sosów, gotowanych warzyw, kasz, czy do owsianki.
Olej lniany – dawkowanie
Dzieci mogą pić dziennie 2-3 łyżki oleju lnianego. Dorosłym wystarczy 1-2 łyżki dziennie, jednak wiele zależy od zapotrzebowania i diety konkretnej osoby. Warto pamiętać, że olej lniany niczego nie powinien zastępować w diecie – jest do niej zdrowym, uzupełniającym dodatkiem. Jednak bardzo się przyda w okresie jesienno-zimowym!