Patti Wood, ekspertka od mowy ciała i wykładowczyni na Uniwersytecie Emory w Atlancie twierdzi, że "wszystko, co robisz i sposób, w jaki to robisz, układa się w spójną opowieść o tobie". Ostatnio przeprowadziła badanie, w którym dopasowała typ osobowości na podstawie jednego z czterech sposobów, w jaki można jeść pizzę.
Archetypy osobowości
Tak, sposoby są aż 4. I kiedy wysłałam tę informację znajomym, okazało się, że każdy z nas je pizzę inaczej.
Żeby zbadać, co każdy ze sposobów jedzenia oznacza – bo przecież każdy z nas ma swój ulubiony i nie występuje on zamiennie – naukowczyni sięgnęła po cztery archetypy osobowości w modelu DISC autorstwa Williama Moultona Marstona, które opierają się na dominacji, nakłanianiu, podporządkowaniu i zgodności.
1. Składasz kawałek pizzy na pół
Jesteś otwarty, zadaniowy, czasem impulsywny. Pracujesz szybko, nie boisz się ryzyka i lubisz natychmiast widzieć efekty swoich działań. Liczy się dla ciebie głównie osiągnięcie celu, nie cierpisz, kiedy ktoś inny wyznacza ci ścieżkę działania. Szybko się nudzisz, a jako lider wymagasz kontroli – za bardzo nastawiasz się na efekt.
Jesteś osobowością dominującą.
2. Używasz noża i widelca
Jesteś powściągliwy w działaniu i odczuwasz potrzebę "bycia poprawnym". Dbasz o poczucie swojego bezpieczeństwa, ale też o dobro ogółu.
Jesteś osobowością podporządkowaną.
3. Zaczynasz od brzegu
Masz w sobie ujmujący magnetyzm, jesteś głośny, miewasz skłonności do dramatyzowania. Jesteś kreatywny, a jeśli twoja praca opiera się na powtarzalnych schematach, nudzisz się i zagłębiasz w frustrację.
Jesteś osobowością nakłaniającą.
4. Jesz pizzę "normalnie", gryz po gryzie, zaczynając od czubka
Jesteś powściągliwy w wyrażaniu opinii i uczuć. Cechuje cię perfekcjonizm i przywiązanie do schematów.