
REKLAMA
Ból, szczypanie, łzawienie. Któż tego nie zna? Cebula jest warzywem, które, nawet jeżeli lubimy po obróbce, to w surowej formie raczej nie należy do naszych ulubionych.
Teraz może się to zmienić, bo istnieje cudowna metoda, by pozbyć się złych wspomnień i już nigdy nie zapłakać podczas krojenia cebuli. Wystarczy, że przed tą czynnością na 10 minut włożymy ją do zamrażalnika.
Można również spróbować innych metod – po obraniu warzywa, wsadź je na kilkanaście minut do lodówki i pokrój dopiero po schłodzeniu (skuteczność enzymu tworzącego gaz jest niższa w niskich temperaturach). Możesz również zwilżyć cebulę wodą – gaz zamiast dostawać się do oczu, reaguje od razu z wodą i się neutralizuje.
A jeżeli masz dość i nie chce ci się już walczyć z łzami podczas gotowania to użyj cebuli do... pielęgnacji skóry. Dowiedz się również, dlaczego nie warto wyrzucać jej łupin.
Może cię zainteresować także: Postaw za oknem pokrojoną cebulę i nie przejmuj się, co pomyślą sąsiedzi. Efektu ci pozazdroszczą!