Dlaczego niektórzy wkładają cebulę do zamrażarki? Jak się dowiesz, sam zaczniesz tak robić

Jak nie płakać podczas krojenia cebuli? Jest prosta metoda
Jak nie płakać podczas krojenia cebuli? Jest prosta metoda Pixabay
Zawsze to samo. Przygotowujesz posiłek, wszystko idzie zgodnie z planem i wtedy następuje TEN moment. Czas na cebulę...


Ból, szczypanie, łzawienie. Któż tego nie zna? Cebula jest warzywem, które, nawet jeżeli lubimy po obróbce, to w surowej formie raczej nie należy do naszych ulubionych.

Teraz może się to zmienić, bo istnieje cudowna metoda, by pozbyć się złych wspomnień i już nigdy nie zapłakać podczas krojenia cebuli. Wystarczy, że przed tą czynnością na 10 minut włożymy ją do zamrażalnika.

Można również spróbować innych metod – po obraniu warzywa, wsadź je na kilkanaście minut do lodówki i pokrój dopiero po schłodzeniu (skuteczność enzymu tworzącego gaz jest niższa w niskich temperaturach). Możesz również zwilżyć cebulę wodą – gaz zamiast dostawać się do oczu, reaguje od razu z wodą i się neutralizuje.

A jeżeli masz dość i nie chce ci się już walczyć z łzami podczas gotowania to użyj cebuli do... pielęgnacji skóry. Dowiedz się również, dlaczego nie warto wyrzucać jej łupin.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...