Żółty skarb, którego cudowne właściwości zna niewielu. Jeszcze dziś warto zrobić syrop z mniszka

123rfcom/Prawo autorskie: Marian Vejcik
Wykorzystuje się je do leczenia bólu gardła i schorzeń jamy ustnej. Wspomagają leczenie infekcji dróg oddechowych i moczowych, a także wspierają układ odpornościowy. Regulują cykl miesiączkowy, oczyszczają organizm z toksyn, przyspieszają gojenie się ran. To zaledwie kilka właściwości niepozornego kwiatka, który większość z nas traktuje jak chwasta. Mniszek lekarski ma moc! Supermoc!


Dlaczego warto pić syrop z mniszka?
Żółte kwiatki, które pojawiają się wraz z nadejściem wiosny, kojarzymy wszyscy. Mniszek lekarski rośnie na wsi i w mieście. Niewielu jednak wie, że niepozorna roślinka może na stałe zagościć w naszym jadłospisie – jako dodatek do sałatek, napar lub syrop. Ważne jest jednak, by nie pomylić go z równie popularnym mleczem.

Syrop z żółtych kwiatków działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, dlatego jego głównym zastosowaniem jest walka z bólem gardła i kaszlu. Jednak na tym nie kończą się jego zalety. Przydatny będzie również w przypadku bólu żołądka, infekcji skórnych, ma także działanie przeciwmiażdżycowe i żółciopędne, pomoże w trawieniu.

Przepis na syrop z mniszka
Jeżeli chcecie samodzielnie przyrządzić syrop, najlepiej, żebyście jeszcze w maju wybrali się na zbiory – w tym miesiącu są najbardziej dojrzałe i najmniej gorzkie. Istotna jest również pora (słonecznego) dnia, ponieważ przed południem kwiaty są najbardziej otwarte.


Do przygotowania syropu potrzeba ok. 500 kwiatów. Połóż je na białym papierze – dzięki temu łatwiej dostrzeżesz owady, które mogą się na nich znajdywać. Usuń zanieczyszczenia. Reszta składników to: 2 cytryny, 1 litr wody i 1 kg cukru. Kwiaty zalej zimną wodą i gotuj przez około 15 minut. Potem wywar powinien stać w chłodnym miejscu przez dobę.

Po tym czasie przelej go przez sitko i dodaj resztę składników – sok z cytryn i cukier. Całość gotuj do uzyskania konsystencji miodu. Gotowe!
Syrop z mniszka to prawdziwa bomba witaminowa – jest w nim witamina A, C, D i witaminy z grupy B – a także sole mineralne potas, żelazo, magnez, krzem, naturalne przeciwutleniacze, a także aspargina, która pobudza pracę mózgu.

Jeżeli nie chcesz lub nie masz czasu, by samodzielnie przygotować mniszkowy miodek, zajrzyj do dobrego sklepu zielarskiego. Syrop możesz dodać do herbaty, zjeść z chlebem czy naleśnikiem, zaleca się jednak spożywać 2-3 łyżeczki dziennie. Jeżeli masz wrzody żołądka, nadkwasotę, niedrożność jelit, jesteś diabetykiem lub masz jakiekolwiek inne wątpliwości, przed użyciem syropu skonsultuj się z lekarzem. Albo wypij napar z mniszka!
Źródło: medonet.pl, agnieszkamaciag.pl
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...

Narodowe smażenie dzieci

PRZEDSZKOLAK

ROZWÓJ I WYCHOWANIE