Moje 5 minut w kuchni. Warsztaty kulinarne Kenwood z Michelem Moran podbiły moje serce

Kenwood stworzył roboty z myślą o mistrzach w kuchni, jak i amatorach.
Kenwood stworzył roboty z myślą o mistrzach w kuchni, jak i amatorach. Materiały prasowe Kenwood
Na chwilę zamieniłam kalendarz, biurko z monitorem i klawiaturą na blat, noże, garnki i robot planetarny Kenwood Chef XL Titanium. Po spotkaniu w kuchni z Michelem Moran zapragnęłam pozostać na stanowisku Little Chef na dłużej. Gotowanie to miłość, która ujawnia się nagle. Zdradzam przepisy, które zdobyłam od mistrza!


Michel Moran dzieli się pasją do gotowania
Tajemnice kuchni zgłębiał już jako 14-letni chłopiec, podczas jednych z dodatkowych zajęć, na których badano, co dziecko lubi robić i w jakim kierunku powinno się go kształcić. Michel Moran wspomina to, jako wybuch miłości: "W jednej sekundzie poczułem, że gotowaniem jest tym czymś" – wspomniał. Słowa dotrzymał, w tym roku minie 40 lat, odkąd profesjonalnie zaczął gotować. Okrągłą rocznicę traktuje, jako swoje urodziny.


Wykształcenie zdobywał w paryskiej szkole hotelarstwa „Jean Doruant”. Natomiast praktyki zawodowe odbywał w pięciogwiazdkowym hotelu Royle Monceau, zlokalizowanym w samym sercu Paryża oraz w restauracji Le Jardin, gdzie szefami kuchni były takie osobistości jak Gabriel Biscaye czy Bernard Loiseau.



Podczas warsztatów kulinarnych z Michelem Moran, ambasadorem marki Kenwood, wiodącym producentem urządzeń kuchennych, przez chwilę poczułam się jak Amy Adams w filmie "Julie & Julia". Spełniły się moje marzenia. Zresztą nie tylko moje, wśród nas było 9 kobiet i 1 mężczyzna, a każdy z nich ma w sobie pasję do gotowania.


Na początku potraktowałam to jako wyzwanie, ale po chwili, gdy wspólnie usiadliśmy do stołu, poczułam, że nie o to tu chodzi. Nie miał być to wstęp do programu Masterchef, a fantastyczne spotkanie połączone z gotowaniem. Było, jak na filmach, gdy nawet przez ekran czuć magię zapachów, rozmów, emocji.

"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" – radziła znana kucharka Julia Child w książce "Moje życie we Francji". Michel Moran jest tego samego zdania. Gotowanie to nie wyścigi, a filozofia życia. Podchodzić należy ze spokojem i wyczuciem.

Stół buduje atmosferę
W jednej chwili znalazłam się w kulinarnym niebie. Rozmowa z szefem kuchni Bistro de Paris, wyśmienitym kucharzem oraz gotowanie z robotem planetarnym Kenwood Chef XL Titanium, wzbogaciła mnie o inspiracje.
Po spotkaniu chcę się podzielić z wami przepisem na perliczki podane z musem z zielonego groszku i miętą, oraz konfiturą z czerwonej cebuli i pistacjami. Danie jest w stanie zrobić każdy, kto wykaże się odrobiną cierpliwości. Jedna ze wskazówek Michel Morana dotyczy gotowania warzyw i smażenia mięsa. Nie przetrzymujmy składników zbyt długo w garnku czy piekarniku. Przestrzegajcie podanego czasu. Do dzieła!

Składniki:
2 piersi z perliczki
250 g mrożonego groszku zielonego
3-4 liście świeżej mięty
2-3 czerwone cebule
Ocet czerwony winny
Cukier
Sól
Pieprz
2 łyżki śmietany 36%
100g masła
40 g pistacji
1 marchewka

Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w ćwiartki i wrzuć do kostkarki robota planetarnego Kenwood (opcjonalnie
pokrój w kostkę). W małym rondelku rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż ją powoli,
a gdy zrobi się miękka (po około 10 minutach) dopraw octem, łyżeczką cukru, a na koniec
solą.


Do ¾ wysokości rondla nalej wodę, mocno posól i zagotuj. Wrzuć groszek i gotuj 2 minuty od momentu zagotowania. Odlej i przepłucz zimną wodą. Wrzuć groszek do kielicha blendera i delikatnie zmiksuj na nieidealnie gładką masę. Przełóż groszek do rondelka, dodaj posiekaną miętę, całość podgrzej. Dodaj śmietanę, sól i pieprz.
Umyj piersi perliczki i delikatnie je osusz. Odetnij polędwiczki – możesz je wykorzystać np. do sałatki. Przypraw mięso z obu stron sola i pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, musi być mocno rozgrzana. Smaż mięso z obu stron, aż będzie rumiane (w połowie smażenia dodaj odrobinę masła). Przełóż je do brytfanki/ naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut.

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie poprzeczne plasterki. Odlej tłuszcz po smażeniu
perliczki, podgrzej patelnię (tę samą, na której smażone było mięso!) i wrzuć marchewkę.
Dodaj odrobinę wody, soli i cukru. Smaż powoli do momentu, aż będzie miękka, ale delikatnie
chrupiąca.


Pistacje włóż do młynka i zmiel na niezbyt drobne kawałki. Pure przygotowaliśmy w blenderze będącym przystawką do robota planetarnego. Wystarczy kilka, dosłownie kilka, sekund i masa jest gotowa.

Już wszystko gotowe. Teraz ułóż na talerzu piersi perliczki i udekoruj przygotowanymi wcześniej dodatkami. Posyp pistacjami. Oto jak powinno wyglądać danie:


Robot planetarny Kenwood Chef XL Titanium w moich rękach!
Nie da się zrobić czegoś naprawdę dobrego w kuchni bez dobrych składników i sprzętu. Od dawna chciałam sprawdzić, czy sprzęt marki Kenwood wygląda tak dobrze, jak działa. Muszę przyznać, że się nie zawiodłam. Robot planetarny Kenwood Chef XL Titanium daje wiele możliwości.

Sercem robota jest moc silnika, który wyróżnia się precyzyjnym, elektronicznym sterowaniem, zapewniającym precyzję, zarówno przy wyrabianiu ciężkich mas, jak i podczas ubijania tych delikatnych. Ta moc sprawia, że włączasz sprzęt z ostrożnością, bo masz wrażenie, że wszystko eksploduje.

Robot planetarny Kenwood Chef XL Titanium wyposażony jest w dużą misę ze stali nierdzewnej o pojemności 6.7 l, umożliwiającą przygotowanie posiłku dla całej rodziny. Mimo wielu opcji sprzęt jest łatwy w obsłudze, dzięki wmontowanemu intuicyjnemu cyfrowemu wyświetlaczowi LCD. Prowadzi on użytkownika przez wybrany program – krok po kroku, umożliwiając zmianę parametrów.

A Michel Moran? Jest taki, jakiego znacie z ekranów telewizorów. Uroczy człowiek, który uważnie słucha, mądrze mówi i cierpliwie dzieli się wiedzą. Było i dowcipnie i merytorycznie. Czy można chcieć więcej?
Wiosenny dzień w kuchni z Michelem Moran pokazał mi, czym różni się nauka gotowania w gronie wspaniałych ludzi od gotowania z książką kucharską w ręku. Najlepsze receptury przenosi się z pokolenia na pokolenie. Inspirować nas powinny obce kultury, na szczęście coraz chętniej otwieramy się na to, co nowe. Kuchnia i stół to miejsce, gdzie człowiek nigdy nie powinien zaznać nudy. Z takim szefem kuchni i zespołem mamy taką gwarancję!

Więcej przepisów znajdziecie na: www.youkencook.pl

Artykuł powstał we współpracy z Kenwood.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...