
Rozpropagowany na całym świecie, głównie przez wegetarian i wegan. Dziś możemy go dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością i markecie, w jednej chwili stał się bardzo popularny. Choć jemy go zdecydowanie częściej, niekoniecznie zdajemy sobie sprawę jak bardzo jest zdrowy. Hummus – czy zagości na stałe na polskich stołach?
Hummus to rodzaj gęstej pasty, wywodzącej się z Lewantu i Egiptu, traktowany jako sos, dip lub pasta do smarowania pieczywa, przyrządzana z gotowanych i przetartych nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Hummus znany jest jako pasta z cieciorki, z dodatkiem tahini, soku z cytryny i przypraw i w ten sposób go robimy. Jego bazę stanowi oliwa z oliwek, czosnek, pasta sezamowa (tahini). Możemy go urozmaicać na różne sposoby, dodając np.: gotowanego buraka, suszone pomidory, podprażone orzechy włoskie, granat, orzeszki pinii.
W składzie hummusu znajdziemy pastę sezamową, która jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli zdrowych tłuszczów, których nie powinno zabraknąć w diecie.
Po pierwsze hummus zapobiega anemii u dorosłych i dzieci. Główny składnik hummusu, ciecierzyca, jest doskonałym źródłem żelaza w diecie, a także zawiera umiarkowane ilości witaminy C, która pomaga organizmowi wchłonąć żelazo.
Regularne spożywanie hummusu wpływa na układ krwionośny. Zawarta w nim witamina K sprawia, że zachodzi proces krzepnięcia krwi. Przy niedoborze witaminy K mogą wystąpić obfite miesiączki, predyspozycje do krwawień bez powodu, trudności w gojeniu się ran.
Może cię zainteresować także: Co się stanie, gdy zaczniesz codziennie pić sok z brzozy? Po soku z buraków przyszła moda na brzozę