Te produkty trzymaj z dala od kuchenki mikrofalowej. Znamy listę 7 produktów, które nie powinny być w niej podgrzewane. Powód? Negatywny wpływ na nasze zdrowie, zły smak, nierówne odgrzanie, ryzyko wybuchu, itd. Dla przykładu, jeśli włożysz zwykłe, surowe czy nawet ugotowane na twardo jajko do mikrofali, jego środek zrobi się gorący, para nie będzie miała ujścia, a jajko eksploduje. Czego jeszcze w ten sposób nie odgrzewać?
1. Jajka w skorupce
Nie masz czasu czekać, aż woda się zagotuje? Więc ostrożnie wkładasz kilka jaj do miski, a następnie do mikrofali. Dopóki nie odkryjesz, że rozgrzanie jaja w skorupce oznacza, że para nie ma dokąd się ulotnić i możemy mieć do czynienia z eksplozją.
Jajka można ugotować na twardo w mikrofalówce, jednak należy to robić w odpowiedni sposób. Do tego jest potrzebne jedynie żaroodporne naczynie z wodą.
2. Brokuły
Brokuły gotowane w mikrofalówce tracą na wartości. Aby zwiększyć zawartość witaminy C i kwasu foliowego pozostań przy gotowaniu brokułów w parowarze. To najłagodniejsza forma obróbki termicznej, która zabija tylko 11 proc. wartości odżywczych produktu. Tymczasem brokuły są jednym z warzyw, które pod wpływem działania promieniowania elektromagnetycznego, tracą aż 97 proc. zawartych antyoksydantów.
3. Mleko matki
Mleko dla niemowlaka odgrzewane w mikrofalówce zmniejsza jego właściwości odżywcze. Dodatkowo, nierówno się nagrzewa, stwarza ogromne ryzyko poparzenia jamy ustnej i przełyku dziecka.
Odgrzanie mleka w mikrofalówce skutkuje niszczeniem dobroczynnych bakterii. Większość z nich ginie w trakcie podgrzewania falami elektromagnetycznymi. Co więcej, zwiększa się ryzyko rozwoju bakterii E-coli jest 18 razy większe w przypadku pokarmu podgrzewanego w mikrofalówce niż w tradycyjny sposób.
4. Owoce
Nie chodzi o to, że owoców nie można umieścić w kuchence mikrofalowej w ogóle. Uważać należy na całe owoce, np.: winogrona, brzoskwinie i jabłka. Ich skóra, nie pozwala na ucieczkę wilgoci. Po podgrzaniu ich w mikrofalówce będą miały konsystencję stopionego dżemu. Jak tego uniknąć? Rozdrobnij owoce lub wykałaczkami zrób kilka dziur w skórce przed podgrzaniem w mikrofalówce.
5. Ostre papryczki
Ostre papryczki w szczególności suszona są bardzo niewdzięcznym warzywem do podgrzewania w mikrofalówce. Kapsaicyna, składnik, który odpowiada za ostrość, papryczki paruje pod wpływem mikrofal, a po ich wyjęciu ostry aromat trafia prosto do oczu, błon śluzowych nosa i gardła.
6. Zamrożone mięso
Podgrzewanie w mikrofalówce mięsa wcześniej przyrządzonego jest jak najbardziej wskazane. Tu chodzi o surowe mięso. Problem tkwi w tym, że zamrożone mięso nie podgrzewa się równomiernie. Kiedy jedna część będzie się prawie podpalać, środek może być kompletnie surowy. Nie warto ryzykować.
7. Chleb
Już po 10 sekundach od włożenia chleba do mikrofali odparuje z pieczywa wilgoć, co sprawi, że będzie twarde i czerstwe. Zatem, jeśli chcesz podgrzać chleb lub bułkę, rób to wyłącznie w piekarniku.