
380 g mąki pszennej do wypieków drożdżowych
pół szklanki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
3 jajka
200 g masła
50 g cukru
pół łyżeczki soli
maliny (mrożone)
aromat waniliowy
Standardowym składnikiem pączków są oczywiście drożdże. Zanim zaczniesz formować z nich pączki wyjmij 50 g świeżych drożdży na 15 minut przed pracą, aby uzyskały dodatnią temperaturę. Rozmiękcz drożdże ciepłym mlekiem (dwie i pół szklanki), następnie dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość odstaw na 15 minut pod przykryciem, aż do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj miskę i dodaj do niej: 3 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, odrobinę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Po odczekaniu 15 minut wlej rozczyn z drożdży i z powrotem wróć do dokładnego mieszania. Dodaj 3 jajka i ponownie wymieszaj. Ciasto wyrabiaj ręką przez około 5 minut aż będzie gładkie. Dodaj aromat waniliowy.
200 g masła pokrój na kawałki i dodaj do ciasta stopniowo. To sprawi, że nie będzie klejące. Jeśli udało się tobie wyrobić ciasto, miskę przykryj z powrotem i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Przez kilka minut wyrabiaj je, a następnie scal w jedną część. Na koniec rozpłaszcz na cienki placek i wytnij koła. Do środka włóż 2-3 maliny. Złóż kółka na pół, zlep brzegi i uformuj kulkę i włóż do papierowej foremki. Połóż je na blachę i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Piecz przez ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, studzić przez około 10 minut. Na koniec oczywiście lukier lub cukier puder.