Super jedzenie prosto z Afryki dla dzieci i dorosłych! Baobab - bomba witaminowa
Redakcja MamaDu
07 czerwca 2016, 16:31·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 07 czerwca 2016, 16:31
Jeśli do tej pory baobaby kojarzyły wam się tylko z drzewami atakującymi planetę Małego Księcia, koniecznie musicie dowiedzieć się o nich więcej! Okazuje się, że te długowieczne drzewa mają wiele leczniczych właściwości, z których możemy korzystać. Panie, Panowie, poznajcie nowe, rewolucyjne superfood.
Reklama.
Baobab- jak to ugryźć
Mieszkańcy Afryki od lat korzystają z dobroczynnych właściwości i licznych zastosowań baobabu. Zajadają się liśćmi, młodymi pędami, olejem z pestek i owocami tego niesamowitego drzewa. Niestety, my nie mamy tak wielu możliwości, jednak w polskich sklepach ze zdrową żywnością możemy dostać sproszkowane owoce baobabu, które w tej formie zachowują witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Za 100g produktu zapłacimy ok. 30zł. Czy warto w niego zainwestować?
Witaminy i składniki mineralne Owoce baobabu zawierają 6 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Pomagają wzmocnić odporność i w naturalny sposób dodać sobie energii. Oprócz wspomnianej witaminy znajdziemy w nich też wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez. Potas dobrze wpływa na serce oraz mięśnie, pozwala redukować zmęczenie i obrzęki kończyn. Wapń, jak wszyscy chyba wiedzą, odpowiada za mocne kości i zęby. Fosfor dobrze wpływa na stan zębów i dziąseł, a żelazo pozwala uchronić się przed anemią, jest też niezbędne do wzrostu i regeneracji tkanek. Jeśli skarżysz się na problemy z pamięcią i koncentracją na pewno pomoże ci, zawarta w owcach baobabu, spora dawka magnezu.
Porównując zawartość składników odżywczych zawartych w baobabie do innych znanych i dostępnych produktów dowiadujemy się, że produkt ten zawiera: 6 razy więcej przeciwutleniaczy niż czarne porzeczki, 6 razy więcej potasu niż banany, 2 razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody goji, 2 razy więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż czerwone mięso. Brzmi imponująco!
Wartość odżywcza
Oprócz ogromu witamin i składników mineralnych, owoce baobabu zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie oleinowy i linolowy), które obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają odporność organizmu na stany zapalne, korzystnie wpływają na funkcje układu nerwowego, zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia oraz zawału serca.
Baobab jest też cennym źródłem błonnika. Wspomaga on funkcjonowanie układu pokarmowego i dobrze wpływa na pracę jelit. Niewątpliwym plusem jest też fakt, że zapewnia on na długo uczucie sytości, dzięki czemu możemy jeść mniejsze porcje i dłużej czuć się najedzonym.
Właściwości zdrowotne
Oprócz niewątpliwych właściwości odżywczych, baobab wykazuje też działanie lecznicze. Polecany jest osobom borykającym się z anemią (wspomniana duża ilość żelaza) oraz problemami z wątrobą (baobab wspomaga jej pracę i regenerację). Doraźnie, poleca się baobab w celu zmniejszenia gorączki, złagodzenia bólu i leczeniu biegunki.
Baobab na zdrowie!
Sproszkowane owoce baobab poleca się kobietom w ciąży, dzieciom i osobom starszym. Zdecydowanie pomoże też osobom, które czują się zmęczone, osłabione i narażone są na częsty stres. Zawarty w owocach tryptofan jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do produkcji hormonu szczęścia (serotoniny).
Jak jeść baobab? Jak wam się tylko zamarzy! Możecie dodawać go do koktajli, soków, smoothie, ciast, jogurtów, sałatek, deserów czy dań obiadowych. Pamiętajcie jedynie, żeby nie przekraczać 4 łyżeczek dziennie (dla osoby dorosłej, ostrożniej dawkuje się go dzieciom), bo co dużo to niezdrowo. Podczas baobabowej kuracji zaleca się też picie dużej ilości wody! Na zdrowie!