Boże Narodzenie nieodłącznie związane jest z rodzinnym świętowaniem, kolędowaniem, obdarowywaniem się prezentami i… jedzeniem, oczywiście! Stoły uginają się wówczas od rozmaitych pyszności, nasza silna wola wystawiana jest na bardzo ciężką próbę, a spodnie robią się dziwnie ciasnawe... Ale czymże byłyby święta bez słodkich pierniczków i innych smakołyków? Dzisiaj dzielimy się z wami kilkoma przepisami na pyszne ciasteczka, które możecie przygotować i udekorować z dzieciakami - niech z przygotowań do Gwiazdki mają ogromną radość, a w całym domu zapachnie już świętami!
PIERNICZKI
500 g mąki
300 g miodu
1 jajko
100 g cukru pudru
120 g masła
Przyprawa do piernika - całe opakowanie
Po 1 łyżeczce: cynamonu, imbiru, kardamonu, kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę mieszamy z sodą i przyprawami oraz cukrem pudrem. Mieszamy z miękkim masłem, płynnym miodem (w razie potrzeby podgrzewamy go i rozpuszczamy) i jajkiem. Zagniatamy ciasto i zawinięte w folie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki pieczemy w 180 stopniach przez 10 -12 minut (zależne od piekarnika). Upieczone dekorujemy według własnej fantazji - można wykorzystać gotowe posypki, orzechy, wiórki kokosowe, migdały, czekoladowe płatki, lukier.
CIASTECZKA KORZENNE
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Przyprawa korzenna
Do mąki dodajemy cukier i przyprawę oraz miękkie masło, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok 12 minut w 200 stopniach.
CIASTKA CYNAMONOWE
150 g masła
150 g cukru
300 g mąki
1 jajko
Cukier waniliowy
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu (świeżo startego lub z paczki)
Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy je na drobne kawałeczki. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i jajko, zagniatamy na gładką masę. Gotowe ciasto owijamy w folie i wkładamy na pięć minut do zamrażarki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciastka możemy udekorować.
CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
30 dkg mąki
10 dkg masła
1 jajko
1 żółtko
10 dkg cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany lub jogurtu
Cukier waniliowy
Pół szklanki mielonych orzechów
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier i proszek do pieczenia, jajko oraz śmietanę. Zagniatamy, dodajemy orzechy i wyrabiamy na gładką masę. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 1/2 centymetra i foremkami wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem (można tez położyć na każdym ciastku połówkę orzecha lub posypać siekanymi). Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.