Czym różni się szkolny obiad serwowany na Kubie od tego w Anglii i Stanach Zjednoczonych? Przyglądamy się szkolnemu menu w siedmiu krajach świata. Prezentujemy film na ten temat, który robi furorę w internecie.
Polskie menu = nudne menu?
Wielu rodziców narzeka, że menu serwowane dzieciom w polskich szkołach jest nudne i przewidywalne. Właśnie z tego powodu dzieci często mają zaglądać do sklepików szkolnych, gdzie królują cukier, biała mąka i oranżadowe bąbelki. Jak wyglądają tace ze szkolnymi posiłkami w innych krajach świata? Prawie milion odsłon ma już ten filmowy przegląd obiadowych propozycji dla dzieci. Co ciekawe, nie ma w nim menu polskiego.
Możemy zastanowić się, co znalazłoby się w polskiej odsłonie menu szkolnego? Czy schabowy z kapustą? Czy pierogi z owocami? Te propozycje można porównać z tym, co znajdziemy na szkolnych talerzach w innych krajach.
1. Stany Zjednoczone
Na tacach z dziecięcym jedzeniem bardzo cżęsto pojawiają się kurczakowe nuggetsy, hamburgery i frytki. Na śniadanie serwuje się zwykle płatki śniadaniowe, kanapki z jasnego pieczywa, jogurt albo mleko i jabłko. 2. Kuba
Bardzo popularną potrawą pojawiającą się na szkolnych stołówkach na Kubie jest Ropa Vieja, czyli danie z dzika pochodzące z hiszpańskich Wysp Kanaryjskich. W dosłownym tłumaczeniu Ropa Vieja znaczy „stare ubrania”, a to dlatego, że mięso jak i warzywa podawane są w kawałkach przypominających podarty materiał. Potrawa ta serwowana jest najczęściej z ryżem i sokiem.
3. Norwegia
Przebojem norweskich szkolnych kantyn są tak zwane "open sandwiches". Składają się one z razowego pieczywa, pomidora, sałaty i chudej wędliny. Są one podawane w zestawie z jogurtem i owocami, na przykład truskawkami albo winogronami.
4. Nigeria
Bardzo popularną potrawą szkolną w Nigerii jest tzw. plantains, czyli potrawa z owoców przypominających banana. Najczęściej podaje się je jako smażone owoce, nierzadko w towarzystwie sera feta. Ze względu na wysoką wartość energetyczną są one podawane najczęściej na śniadanie. Bardzo często w towarzystwie ryżu i fasoli.
5. Francja
Menu francuskie bardzo przypomina to, co na obiad w Polsce jedza dorośli. Na lunch we francuskiej szkole składa się często grillowana pierś z kurczaka z sałatą lub typowo francuski zestaw, który stanowią białe pieczywo i ser pleśniowy. Co najciekawsze, we francuskich szkołach nie ma automatów ze słodyczami i gazowanymi napojami! Duży nacisk kładziony jest też na stosowanie lokalnych produktów sezonowych.
6. Japonia
Na japońskich tacach obiadowych pojawia się ryba. Ale raczej nie w formie sushi. Jest to bardzo często makrela serwowana uczniom z ryżem i szpinakiem, który w Japonii cieszy się dużo lepszą sławą, zwłaszcza wśród dzieci, niż w Polsce.
7. Filipiny
Bardzo popularną filipińską potrawą jest Lechon Kawali, czyli kawałki wieprzowiny serwowane z ryżem. Deser najczęściej składa się z owoców: najczęściej mango,i ananasów, popularny jest też santol.
Lunch made in Poland?
Jak wyglądają dziecięce posiłki w polskich szkołach? Zapraszamy do nadsyłania zdjęć na adres kontakt@mamadu.pl. Chętnie stworzymy z nich smaczną i apetyczną (oby!) galerię. Co ciekawe, w ramach kampanii "Wiem, co jem" realizowanej przez stoleczny Ratusz w konkursie „Tu się jada jak u mamy” najlepszy szkolny obiad wybrany przez dzieci w 2009 roku to: zupa pomidorowa z makaronem, schab w sosie, ziemniaki, sałata, kompot i jabłko.