Koledzy będą mu zazdrościć, a ty pochwalisz się nimi na Instagramie. 5 pomysłów na pyszne lunchboxy
Dawid Wojtowicz
06 marca 2024, 10:25·4 minuty czytania
Publikacja artykułu: 06 marca 2024, 10:25
"Co rodzice zrobili ci do jedzenia?" – można usłyszeć na szkolnych korytarzach w rozmowach między uczniami. "To przygotowałem/am dziecku do szkoły" – to z kolei głos padający przy wymianie rodzicielskich doświadczeń. Tematem tych dyskusji jest oczywiście to, co finalnie znalazło się w niezastąpionych lunchboxach.
Reklama.
Reklama.
Lunchboxy to nic innego, jak hermetyczne pojemniki na żywność. Wyposażone zazwyczaj w przegródki, pozwalają na rozłożenie przygotowanego jedzenia, szczelne zamknięcie go i przenoszenie w inne miejsce. Zabiera się je głównie z domu do pracy czy szkoły. Najczęściej służą więc do przechowywania lunchu czy też drugiego śniadania.
Od pewnego czasu w sieci rozwija się wpisująca w promowanie zdrowego stylu życia moda na prezentowanie pysznych i efektownych lunchboxów. W takich serwisach społecznościowych jak Instagram użytkownicy (np. rodzice dzielący się przepisami na zdrowe jedzenie dla dzieci) wrzucają zdjęcia pojemników z przygotowaną zawartością.
Też masz ochotę poeksperymentować z lunchboxowymi przysmakami i pochwalić się światu wynikami swoich prac kulinarnych? A może od dłuższego czasu dzielisz się w social mediach foodowymi fotkami i szukasz kolejnych inspiracji? Dzięki uprzejmości marki Sokoliki oddajemy w twoje ręce 5 przepisów na potrawy idealne do wypełnienia lunchboxów.
1. Wytrawne placuszki dla małych i dużych brzuszków
SKŁADNIKI:
1 opakowanie Szyneczki Drobiowej SOKOLIKI
2 jajka
200 g śmietany 18-22%
8 łyżek mąki pszennej
sól, świeżo mielony pieprz
250 g pieczarek
3 łyżki ekspandowanego amarantusa + 1 łyżeczka do dekoracji
1 por sałatkowy (ok. 10 cm długości)
1 garść posiekanych orzechów włoskich
olej do smażenia
natka pietruszki
sos pomidorowy/ketchup
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie półplasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę, zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią.
⦁ Szyneczkę kroimy w kostkę.
⦁ Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.
⦁ Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, a całość doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć półpłynną konsystencję (niezbyt rzadką i niezbyt gęstą). Dodajemy do niego pieczarki, szynkę, pora, amarantusa i orzechy włoskie – całość mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, aż osiągną złocisty kolor z obydwu stron (łącznie około 6-8 min). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie na półmisek. Dekorujemy natką pietruszki, amarantusem i podajemy z sosem pomidorowym.
2. Muffin jajeczny z Foodbolówką Sokoliki
SKŁADNIKI:
Baza na 6 muffinów:
3 jajka
Ser żółty cheddar lub feta – 45 g
Sól i pieprz
50 ml śmietany 30%
Foodbolówki Sokoliki – 1 opakowanie
Warianty:
Cebula podsmażana z pieczarkami
Duszony por
Podsmażana papryka z czosnkiem
Podsmażana cukinia
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. W zależności od wybranego wariantu, podsmaż odpowiednie warzywa. W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj śmietanę, starty ser, warzywa i wymieszaj. Formy do muffinów natłuść oliwą i napełnij masą. Do każdego muffina włóż po 1,5 Foodbolówki Sokoliki pokrojonej w ćwiartki. Piecz około 15 minut.
Dodatkowo do lunchboxu:
Pomidorki cherry i małe kulki mozzarelli
Owoce sezonowe
3. Wrap z Szyneczką drobiową SOKOLIKI
SKŁADNIKI:
Laffa albo tortilla
Hummus Z Gruntu Dobre albo serek śmietankowy
Szyneczka drobiowa Sokoliki
Sałata masłowa
Papryka
Ser żółty w plastrach
PRZYGOTOWANIE:
Tortillę albo laffę posmaruj hummusem albo serkiem i następnie ułóż na niej składniki: zaczynając od liści sałaty, przez plasterki sera i szyneczki, a na końcu papryka. Przypraw delikatnie solą i pieprzem i ciasno zawiń. Pokrój na odpowiedniej wielkości porcje.
Dodatkowo do lunchboxu:
Pokrojone świeże warzywa
Owoce sezonowe
4. Omlety z paróweczkami drobiowymi Sokoliki, serem cheddar i sałatką ze świeżych warzyw
SKŁADNIKI:
Jajka - 4 szt.
Mąka pszenna - 2 łyżki
Sól do smaku
Proszek do pieczenia - 1 mała łyżka
Mleko - 100 ml
Paróweczki Sokoliki - 1 opak.
Olej do smażenia
Rukola - 1 opak.
Pomidorki cherry kolorowe – 100 g
Oliwki zielone i czarne po 50 g
Cebula czerwona - 2 szt.
Ser cheddar - 1 szt.
PRZYGOTOWANIE:
W misce rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę, a żółtka utrzyj dodając do nich mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i mleko. Następnie obie masy połącz w jedną i lekko wymieszaj, tak aby białka nie opadły zbyt szybko.
Paróweczki Sokoliki potnij na cienkie, okrągłe kawałki grubości około 0,5 cm. Rozgrzej patelnię teflonową, lekko posmaruj olejem i gdy się zagrzeje, nalej porcję ciasta na omlety. Z pociętych paróweczek możesz ułożyć na omlecie dowolny wzór np. uśmiech lub literki. Omleta smaż na małym ogniu, gdy spód się lekko zarumieni przewróć na drugą stronę lub przykryj pokrywką.
Po usmażeniu omleta przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Finalnie omleta udekoruj świeżymi liśćmi rukoli, pomidorkami cherry, oliwkami, kawałkami pociętej czerwonej cebuli i tartym serem cheddar.
5. Gofry ziołowe z szyneczką drobiową Sokoliki lub pasztetem Sokoliki, kremowym serkiem i warzywami
SKŁADNIKI:
Ciasto na gofry:
Mąka pszenna – 250 g
Mleko - 220 ml
Proszek do pieczenia - 1 łyżka
Cukier - 1 łyżka
Klarowane masło – 100 g
Jajka - 2 szt.
Zioła prowansalskie - 1 łyżka
Oprawa gofra:
Serek śmietankowy do smarowania - 200g
Pasztecik Sokoliki - 1 opak.
Szyneczka drobiowa Sokoliki – 1 opak.
Pomidor - 2 szt.
Ogórek zielony - 1 szt.
Rzodkiewka - 1 mały pęczek
Roszponka - 1 opak.
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, zioła prowansalskie i mieszaj, aż masa będzie jednolita. Wlewaj stopniowo klarowane masło. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.
Gotowe gofry posmaruj serkiem śmietankowym do smarowania lub pasztecikiem Sokoliki. Na gofry ułóż plasterki szyneczki drobiowej Sokoliki i świeże warzywa takie jak pomidor, ogórek i rzodkiewka. Na wierzch dodaj kilka listków roszponki.