Przygotowanie odżywczo wartościowej przekąski dla głodnego dziecka nie musi być czasochłonnym zadaniem. Oto 3 przepisy na zdrowe przekąski, których użyczyła nam marka Sokoliki.
Przygotowanie odżywczo wartościowej przekąski dla głodnego dziecka nie musi być czasochłonnym zadaniem. Oto 3 przepisy na zdrowe przekąski, których użyczyła nam marka Sokoliki. Materiały prasowe / Sokoliki
REKLAMA

Przygotowanie odżywczo wartościowej przekąski dla głodnego dziecka nie musi być czasochłonnym zadaniem. Wymaga zgromadzenia kilku składników, które zazwyczaj i tak opłaca się mieć w lodówce oraz wykonania szybkich i prostych prac w kuchni. Mowa tu o sałatkach, które dla chrupiącego efektu warto uzupełnić o dziecięce kabanoski i paróweczki. Oto 3 przepisy na zdrowe przekąski, których użyczyła nam marka Sokoliki.

logo

Kolorowa sałatka śniadaniowa dla najmłodszych

Roszponka, kukurydza, pomidorki truskawkowe, pestki słonecznika, a do tego przepiórcze jaja. Samo zdrowie, które po odpowiedniej obróbce i rozłożeniu na talerzu prezentuje się wyśmienicie. Wyborną ucztę zwiastują wkrojone do sałatki kawałki uwielbianych przez dzieci kabanosków. Przekąska idealna na śniadaniową porę.

logo
Kolorowa sałatka śniadaniowa dla najmłodszych. Materiały prasowe / Sokoliki

SKŁADNIKI:

  • 2 garści roszponki
  • 1 opakowanie Kabanosków SOKOLIKI
  • 1 nieduża kolba kukurydzy (cukier)
  • 12 jajek przepiórczych
  • 12 pomidorków truskawkowych
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron lub ziołowej oliwy z oliwek
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz
  • PRZYGOTOWANIE:

    ⦁ Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.

    ⦁ Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.

    ⦁ Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy.

    ⦁ Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.

    ⦁ Na talerzach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem/oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Szpinakowe pizzerinki

    Kto z dzieci nie przepada za pizzą? Ze świecą szukać takich milusińskich. Można więc założyć, że pizzerinki, czyli pizze w bardziej poręcznej wersji, staną się jedną z najbardziej ulubionych przekąsek najmłodszych. Szpinak w cieście zapewni zastrzyk zdrowia, a skrojona w plasterki szyneczka wieprzowa na wierzchu nada przekąsce delikatny posmak.

    logo
    Szpinakowe pizzerinki. Materiały prasowe / Sokoliki

    SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 360 g mąki pszennej
  • 180 g letniej wody
  • 2 garści liści szpinaku
  • 8 g suszonych drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 6-8 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie Szyneczki Wieprzowej SOKOLIKI
  • 6-8 łyżek tartego sera żółtego
  • 1 żółta/pomarańczowa papryka spiczasta
  • Listki świeżych ziół do dekoracji
  • Domowy sos pomidorowy do podania
  • PRZYGOTOWANIE:

    ⦁ Listki szpinaku blendujemy z wodą w temperaturze pokojowej, a następnie wlewamy do miski wraz z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy ręką lub przy pomocy robota kuchennego, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Podsypujemy mąką, dzielimy na 6-8 części i rozwałkowujemy na ulubiony kształt. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy przecierem pomidorowym, pokrywamy ziołami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na około 45 minut.

    ⦁ Plasterki szyneczki kroimy w paseczki, a paprykę na talarki.

    ⦁ Na wyrośnięte placki, wykładamy szyneczkę, krążki papryki oraz ser i wstawiamy około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (grzanie góra-dół). Gotowe pizzerinki dekorujemy listkami świeżych ziół.

    Sałatka z Sokolikami

    Przygotowanie tej sałatki zajmie raptem 15 minut. Jest to więc nie tylko świetna, ale także szybka propozycja na zdrową przekąskę z warzywami i parówkami opracowanymi specjalnie dla najmłodszych. Rurki makaronu napełnione listkami szpinaku/botwinki i części pokrojonego mięska po prostu zachęcają do błyskawicznej konsumpcji.

    logo
    Sałatka z Sokolikami. Materiały prasowe / Sokoliki

    SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1 garść liści szpinaku/botwinki
  • 1 szklanka suchego makaronu żytniego razowego (rurka)
  • 1 opakowanie parówek SOKOLIKI
  • 2 papryki spiczaste
  • 1 garść żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 garść czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek / olej roślinny
  • PRZYGOTOWANIE:

    ⦁ Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części.

    ⦁ Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki.

    ⦁ Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości.

    ⦁ Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm).

    ⦁ Oliwki odcedzamy.

    ⦁ Pomidorki kroimy na ćwiartki.

    ⦁ Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki, a następnie układamy do lunchboxów. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.

    Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę https://sokolow.pl/przepisy