"Mamo, chcę jeść! Już!". Zamiast dawać dziecku pierwszą lepszą przekąskę, zrób to
Dawid Wojtowicz
06 marca 2024, 10:24·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 06 marca 2024, 10:24
Jako rodzic pewnie często zastanawiasz się, jak zaspokoić tzw. mały głód u swojej pociechy. To ten rodzaj głodu, który pojawia się między śniadaniem, obiadem i kolacją. Na pewno sytuacji nie ułatwia też głośno wyrażana przez malucha ochota na jedzenie już w tej chwili. Ratowanie się pierwszą lepszą przekąską nie jest jednak najlepszym pomysłem. Lepiej włożyć odrobinę wysiłku i zaserwować dziecku do chrupania coś znacznie zdrowszego.
Reklama.
Reklama.
Przygotowanie odżywczo wartościowej przekąski dla głodnego dziecka nie musi być czasochłonnym zadaniem. Wymaga zgromadzenia kilku składników, które zazwyczaj i tak opłaca się mieć w lodówce oraz wykonania szybkich i prostych prac w kuchni. Mowa tu o sałatkach, które dla chrupiącego efektu warto uzupełnić o dziecięce kabanoski i paróweczki. Oto 3 przepisy na zdrowe przekąski, których użyczyła nam marka Sokoliki.
Kolorowa sałatka śniadaniowa dla najmłodszych
Roszponka, kukurydza, pomidorki truskawkowe, pestki słonecznika, a do tego przepiórcze jaja. Samo zdrowie, które po odpowiedniej obróbce i rozłożeniu na talerzu prezentuje się wyśmienicie. Wyborną ucztę zwiastują wkrojone do sałatki kawałki uwielbianych przez dzieci kabanosków. Przekąska idealna na śniadaniową porę.
SKŁADNIKI:
2 garści roszponki
1 opakowanie Kabanosków SOKOLIKI
1 nieduża kolba kukurydzy (cukier)
12 jajek przepiórczych
12 pomidorków truskawkowych
2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
3-4 łyżki oleju z pestek winogron lub ziołowej oliwy z oliwek
sól himalajska, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.
⦁ Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
⦁ Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i osuszamy.
⦁ Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
⦁ Na talerzach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki. Całość skrapiamy olejem/oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Szpinakowe pizzerinki
Kto z dzieci nie przepada za pizzą? Ze świecą szukać takich milusińskich. Można więc założyć, że pizzerinki, czyli pizze w bardziej poręcznej wersji, staną się jedną z najbardziej ulubionych przekąsek najmłodszych. Szpinak w cieście zapewni zastrzyk zdrowia, a skrojona w plasterki szyneczka wieprzowa na wierzchu nada przekąsce delikatny posmak.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
360 g mąki pszennej
180 g letniej wody
2 garści liści szpinaku
8 g suszonych drożdży
20 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
6-8 łyżek przecieru pomidorowego
1 opakowanie Szyneczki Wieprzowej SOKOLIKI
6-8 łyżek tartego sera żółtego
1 żółta/pomarańczowa papryka spiczasta
Listki świeżych ziół do dekoracji
Domowy sos pomidorowy do podania
PRZYGOTOWANIE:
⦁ Listki szpinaku blendujemy z wodą w temperaturze pokojowej, a następnie wlewamy do miski wraz z pozostałymi składnikami na ciasto i wyrabiamy ręką lub przy pomocy robota kuchennego, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Podsypujemy mąką, dzielimy na 6-8 części i rozwałkowujemy na ulubiony kształt. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy przecierem pomidorowym, pokrywamy ziołami, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na około 45 minut.
⦁ Plasterki szyneczki kroimy w paseczki, a paprykę na talarki.
⦁ Na wyrośnięte placki, wykładamy szyneczkę, krążki papryki oraz ser i wstawiamy około 15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (grzanie góra-dół). Gotowe pizzerinki dekorujemy listkami świeżych ziół.
Sałatka z Sokolikami
Przygotowanie tej sałatki zajmie raptem 15 minut. Jest to więc nie tylko świetna, ale także szybka propozycja na zdrową przekąskę z warzywami i parówkami opracowanymi specjalnie dla najmłodszych. Rurki makaronu napełnione listkami szpinaku/botwinki i części pokrojonego mięska po prostu zachęcają do błyskawicznej konsumpcji.
⦁ Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka, odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na 2-3 części.
⦁ Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i przestygnięciu skrapiamy go oliwą/olejem, po czym napełniamy zwiniętymi listkami szpinaku/botwinki.
⦁ Parówki kroimy zwykłym lub falistym nożem na kawałki około 2 cm długości.
⦁ Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na prostokątne kawałki (ok. 2,5 cm x 1 cm).
⦁ Oliwki odcedzamy.
⦁ Pomidorki kroimy na ćwiartki.
⦁ Na drewniane patyczki nabijamy naprzemiennie przygotowane składniki, a następnie układamy do lunchboxów. Wszystkie składniki możemy również połączyć ze sobą na półmisku i podać w formie klasycznej sałatki, dodając winegret.