Z pomocą marki Sokoliki prezentujemy 3 propozycje na smaczne i prezentujące się niestandardowo przekąski dla najmłodszych.
Z pomocą marki Sokoliki prezentujemy 3 propozycje na smaczne i prezentujące się niestandardowo przekąski dla najmłodszych. Materiały prasowe / Sokoliki
Reklama.

"Przekąski inne niż zwykłe? To nie dla mnie" – myślą rodzice, którzy uważają, że nie da się takowych przygotować, jeśli nie ma się talentu kulinarnego. Tymczasem jest mnóstwo bardzo smacznych przekąsek, które można przyrządzić z jednej strony prosto i szybko, a z drugiej w taki sposób, by swoją aparycją zachęcały najmłodszych do błyskawicznej degustacji. Z pomocą marki Sokoliki prezentujemy 3 propozycje w tym guście.

logo

Zapieksy z parówkami i dynią

Czym są zapieksy? To przekąski, które kojarzą się głównie z wakacyjnymi budkami czy innymi miejscówkami, słynącymi z ulicznych przysmaków. To zachwycający podniebienie smak, unoszące się zapachy poszczególnych składników i wygląd sprawiający, że trudno oprzeć się takiej pychocie. Jeśli ktoś powie, że zapieksy to zapiekanki, odpowiadamy: tak, to prawda, ale nie byle jakie! A te z parówkowo-dyniowym farszem robią dużą różnicę!

logo
Zapieksy z parówkami i dynią. Materiały prasowe / Sokoliki

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie parówek SOKOLIKI
  • 2 półbagietki wieloziarniste
  • 1 duża czerwona cebula
  • ok. 200 g surowej dyni po obraniu
  • 200 g małych pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki płatków parmezanu
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, listki pietruszki ozdobnej
  • PRZYGOTOWANIE:

    ⦁ Dynię ścieramy na tarce o grubych okach i odciskamy, pozbywając się nadmiaru wody.

    ⦁ Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na cienkie plasterki równej grubości (około 2 mm). Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojone pieczarki oraz dynię. Doprawiamy solą i smażymy całość (od czasu do czasu mieszając), aż woda prawie całkowicie odparuje. Wówczas wrzucamy plasterki parówek i jeszcze chwilkę smażymy, cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Zdejmujemy z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).

    ⦁ Półbagietki przekrawamy w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrążamy (miąższ i wierzch wykorzystujemy do innego dania), a następnie smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano. Bagietki napełniamy farszem, posypujemy parmezanem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15-20 minut. Gotowe grzanki dekorujemy listkami pietruszki.

    Pajączki z Sokolikami

    Te podsmażone paróweczki z wystającymi mackami z kolorowego makaronu spaghetti są jak miniaturowi kosmici! Wyłożone na talerzu "pajączki", którym towarzyszy zdrowotna sałatka z papryki, pietruszki i kukurydzy, zdecydowanie odróżniają się wyglądem od codziennych przekąsek. I zresztą, też smakują niecodziennie, bo kosmicznie.

    logo
    Pajączki z Sokolikami. Materiały prasowe / Sokoliki

    SKŁADNIKI:

  • 1 garść kolorowego makaronu spaghetti
  • 1 żółta/pomarańczowa papryka spiczasta
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka kukurydzy konserowoej
  • Oliwa z oliwek
  • 1 garść pietruszki dekoracyjnej
  • Sól
  • Sos pomidorowy
  • PRZYGOTOWANIE:

    ⦁ Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę. Pietruszkę siekamy, pozostawiając kilka gałązek do dekoracji. Kukurydzę odcedzamy. Paprykę łączymy z kukurydzą i pietruszką, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą.

    ⦁ Paróweczki kroimy na 5 równych części, a następnie każdą z nich przebijamy prostopadle 4-5 nitkami spaghetti połamanymi na około 5 cm odcinki. Tak przygotowane paróweczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu. Odcedzamy i układamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Delikatnie mieszamy, podsmażamy 1-2 minuty i wykładamy na talerzyki wraz z sałatką. Podajemy z domowym sosem pomidorowym.

    Sałatka z kabanoskami

    Smaczne menu dla dzieci musi uwzględniać witaminy, również, gdy dotyczy przekąsek kojarzonych z bardziej kalorycznym jedzeniem. Dlatego na naszej przekąskowej liście nie mogło zabraknąć sałatki. Obecność czarnych oliwek, kukurydzy czy rzodkiewek podaruje zastrzyk zdrowia, natomiast kabanoski wieprzowe z szynki dodadzą całości przegryzkowego charakteru. A robiącym za sałatkowe miseczki pomidorom nikt się nie oprze!

    logo
    Sałatka z kabanoskami. Materiały prasowe / Sokoliki

    SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 1/3 szklanki suchego kaszy kuskus
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 opakowanie Kabanosków Sokoliki
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1/2 kolby kukurydzy
  • 6 rzodkiewek
  • 2 łyżki prażonych solonych pestek słonecznika
  • Garść listków natki pietruszki
  • SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • PRZYGOTOWANIE:

    ⦁ Czosnek (jeśli używamy) przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem.

    ⦁ Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.

    ⦁ Z pomidorów ścinamy kapelusze (na wysokości około 2/3 pomidora), a następnie wydrążamy gniazda nasienne. Środki osuszamy ręcznikiem papierowym.

    ⦁ Oliwki odcedzamy i kroimy na plasterki.

    ⦁ Rzodkiewki kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki.

    ⦁ Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.

    ⦁ Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 0,5 cm długości.

    ⦁ W szerokiej misce łączymy kaszę z kabanosami, oliwkami, kukurydzą, rzodkiewkami, pestkami słonecznika oraz dressingiem. Pomidory napełniamy sałatką i dekorujemy listkami pietruszki.

    Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszamy na stronę https://sokolow.pl/przepisy