Mamy dla was przepisy na cudownie zielone koktajle na poprawę nastroju zimową porą. O ich przygotowanie poprosiliśmy firmę Baziółka, która specjalizuje się w uprawie oraz dostarczaniu świeżych zielonych listków i łodyżek wprost na nasze stoły.
Mamy dla was przepisy na cudownie zielone koktajle na poprawę nastroju zimową porą. O ich przygotowanie poprosiliśmy firmę Baziółka, która specjalizuje się w uprawie oraz dostarczaniu świeżych zielonych listków i łodyżek wprost na nasze stoły. Caglar Araz / Unsplash
REKLAMA

O przygotowanie przepisów na cudownie zielone koktajle poprosiliśmy firmę Baziółka, która, jak możecie się domyślać, specjalizuje się w uprawie oraz dostarczaniu świeżych zielonych listków i łodyżek wprost na nasze stoły –  również zimą.

W ofercie marki Baziółka znajdziecie zioła doniczkowe, cięte oraz mikrolistki, które niezależnie od pory roku są uprawiane bez stosowania pestycydów czy chemicznych dodatków. Pochodzą one z upraw hydroponicznych, dzięki czemu cały proces wymaga relatywnie mniej wody, niż standardowa uprawa. Dzięki temu macie do dyspozycji produkt, który jest nie tylko naturalny i zdrowy, ale i ekologicznie zrównoważony. 

Jeśli więc do tej pory świeże zioła gościły w waszych kuchniach jedynie w formie przyprawy czy przybrania różnych potraw, teraz nastał najlepszy czas, aby nieco zmienić podejście do nich. Czerpcie z nich garściami – dosłownie i w przenośni – zwłaszcza zimą. 

Melisa ma renomę delikatnego uspokajacza oraz środka pomocnego w bezsenności. Tymczasem to niepozorne ziółko, dobrze znane z aptecznych naparów i herbatek, ma mnóstwo innych, pożądanych właściwości. 

logo
Fot. unsplash.com / Sebbi Strauch

Melisa może przysłużyć się osobom cierpiącym na niestrawność, a także przyszłym mamom cierpiącym na poranne nudności. Picie naparu z melisy stymuluje bowiem produkcję soków trawiennych. 

Ale to nie wszystko: melisa wzmacnia serce, układ krążenia i obniża ciśnienie krwi. Sprawdzi się również w profilaktyce przeziębień. Połączona z owocami świetnie podbija ich smak, o czym możecie się przekonać, kosztując koktajlu, na który przepis poniżej:

Składniki:

  • 2 banany
  • pół garści melisy
  • 220 ml mleka kokosowego 
  • 2 łyżki otrębów
  • szczypta soli
  • 1/5 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka pasty tahini 
  • Banany oraz mleko dzień wcześniej włóż do lodówki. Banany, otręby, tahini, mleko, melisę oraz przyprawy przełóż do kielicha blendera. Zmiksuj na gładki płyn. Udekoruj owocami oraz melisą.

    Pietruszkę warto polubić – to prawdziwa bomba witaminowa. Natka jest  bogatym źródłem witaminy C, a także potasu, wapnia, witamin oraz elektrolitów. Do tego ma moc wyrównywania poziomu żelaza w organizmie. 

    logo
    David Todd McCarty / Unsplash

    Jeśli nie przepadacie za jej gorzkawym smakiem, koniecznie spróbujcie natki w połączeniu z jabłkiem, ogórkiem i imbirem. Taka mieszanka nie tylko dostarczy nowych doznań waszym kubkom smakowym, ale przede wszystkim zaopatrzy organizm w tak potrzebne zimą “odpornościowe” pierwiastki – nie mówiąc już o pięknym, pastelowo zielonym kolorze napoju, który momentalnie wywoła na waszych twarzach szeroki uśmiech. 

    Składniki:

  • 20 g pietruszki
  • 30 g awokado
  • 1 kiwi
  • 200 ml soku z jabłek
  • 2 plastry imbiru
  • ok. 90 g zielonego ogórka
  • Wszystkie składniki umieść w blenderze. Zmiksuj na gładki płyn.

    Anyżowo-lukrecjowo-miętowy aromat bazylii tajskiej potrafi zaintrygować od pierwszego spotkania, zwłaszcza w takich sztandarowych daniach z jej udziałem, jak zupa Pho, czy tajskie curry. Wyrazisty, intensywny aromat sprawia, również że już jej niewielka ilość dodana do koktajlu czy smoothie genialnie podkręca jego smak. 

    logo
    Koktajl z bazylią tajską. Materiały prasowe / Baziółka

    Wykorzystywana jest jednak nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Tajska bazylia to bogate źródło fosforu, który wzmacnia kości i oraz umożliwia prawidłową pracę mięśni. 

    Składniki:

  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka bazylii tajskiej
  • 220 ml soku z jabłek
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia
  • Banana i kiwi obierz. Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Zmiksuj na gładką konsystencję.

    Mięta ma niemal magiczne właściwości. Tak jak zapach cynamonu w mig przenosi was do świata świątecznych wypieków, tak i mięta, w połączeniu z cytrusami, sprawia, że w waszej głowie natychmiast odpala się film z ostatnich wakacji na piaszczystej plaży. Koniecznie zafundujcie sobie więc powrót do cieplejszych czasów w któryś z mroźniejszych dni. 

    logo
    Shot wzmacniający odporność z miętą. Materiały prasowe / Baziółka

    Nie zapominajcie też, że mięta ma fenomenalne właściwości trawienne: jej spożywanie pomaga zwiększać wytwarzanie soków żołądkowych oraz zapobiegać wzdęciom. Mięta jest również nieodłącznym składnikiem środków podnoszących odporność, tak jak w naszym cytrynowo-imbirowo-miodowym shocie. 

    Składniki:

  • garść mięty
  • 2 mandarynki
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn
  • 1 cm korzenia kurkumy
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • szczypta płatków chilli
  • 1-2 łyżki miodu
  • Mandarynki obierz. Wszystkie składniki umieść w mikserze. Całość zmiksuj. Przecedź przez drobne sito. Wypij od razu albo przechowuj w lodówce.