Czy od kurczaków rosną piersi? Poznaj opinię ekspertów
Artykuł promocyjny partnera
31 maja 2022, 15:37·5 minut czytania
Publikacja artykułu: 31 maja 2022, 15:37
Potrawy przygotowywane z mięsa drobiowego są lekkostrawne, niskokaloryczne i zdrowe. Szkodliwe mity o rosnących piersiach nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Zdaniem dietetyków i ekspertów spożywanie mięsa drobiowego jest niezbędne w rozwoju dzieci oraz ma zbawienny wpływ na prawidłowy rozwój ciąży.
Reklama.
Reklama.
Wielu rodziców z obawami podchodzi do tematu żywienia dzieci, zwłaszcza tych najmłodszych. Tymczasem mięso drobiowe jest bezpieczne i powinno być elementem w pełni zbilansowanej diety.
Mięso drobiowe to bogate źródło pełnowartościowego białka, żelaza hemowego odpowiadającego za dotlenianie komórek ciała oraz witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Dlatego też ma znaczący wpływ na zdrowie przyszłej mamy oraz na rozwój dziecka.
Nie ma biologicznej możliwości, by od spożywania kurczaków dzieciom rosły piersi. Przyczyny przedwczesnego dojrzewania dzieci są złożone i wiążą się z zaburzeniami hormonalnymi, zmianami środowiskowymi, czy przypadłościami o charakterze genetycznym.
W świadomości wielu osób wciąż funkcjonują obiegowe opinie na temat rzekomej obecności antybiotyków i hormonów w mięsie drobiowym. Są one niezgodne z prawdą.
– Mięso z kurczaka charakteryzuje się nie tylko delikatnym smakiem, ale też wysoką wartością odżywczą. Jest ono zarówno bogatym źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, jak również żelaza hemowego o znacznie lepszej wchłanialności od żelaza pochodzenia roślinnego.Na deficyt tych dwóch składników nie mogą pozwolić sobie kobiety w ciąży. Dlatego, szczególnie one powinny wzbogacać swoją codzienną dietę o mięso drobiowe. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu, w tym do budowy ośrodkowego układu nerwowego. Ciąża to również czas, w którym nie tylko organizm przyszłej mamy, ale przede wszystkim powstającego płodu, potrzebuje białka zapewniającego jego właściwy rozwój. Białko to także element składowy przeciwciał, odpowiadających za skuteczne działanie układu immunologicznego przyszłej mamy – mówi Aneta Łańcuchowska, doświadczona dietetyczka kliniczna i blogerka kulinarna.
Mięso drobiowe zawiera także komplet niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania aminokwasów oraz składników mineralnych (magnez, potas). Jest także bogate w witamy: przeciwutleniacze A, E i C oraz poprawiające przemianę materii i metabolizm komórek witaminy z grupy B (B12 nie dostarczymy z białkiem roślinnym) oraz witaminę PP regulującą prawidłowy poziom glukozy we krwi. Zawarte w mięsie drobiowym żelazo oraz cynk wpływają też pozytywnie na cerę, skórę i paznokcie oraz zwiększają odporność organizmu.
Kobiety w ciąży powinny także uwzględnić w swojej diecie mięso z indyka. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, a dużą białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Zawiera fosfor regulujący gospodarkę wodną oraz potas odpowiedzialny za sprawność kośćca. To także cenne źródło magnezu, żelaza oraz cynku. Warto dodać, że jest także bogate w witaminy z grupy B: niacynę, ryboflawinę i tiaminę, a także witaminę B12.
Doskonałym pomysłem na uzupełnienie diety jest także mniej popularne, ale charakteryzujące się znakomitymi walorami smakowymi i zdrowotnymi mięso z kaczki i gęsi. Gęsina jest bogata w pełnowartościowe białko i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz witaminy A, E, PP i te z grupy B zwłaszcza niacynę. Z kolei mięso z kaczki zalecane jest dla osób z obniżoną odpornością. Oprócz białka stanowi znakomite źródło fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy A, B i E.
Prawidłowa dieta w czasie ciąży
Jak twierdzi Aneta Łańcuchowska, mięso drobiowe jest również słusznym wyborem w diecie dziecka, z uwagi na fakt, że białko jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu, a żelazo odgrywa niebagatelną rolę w procesie prawidłowego dotleniania komórek ciała. Jego odpowiednia ilość w diecie jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, bo zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta dwukrotnie. Jego niedobór może doprowadzić do niedokrwistości, a nawet do niedotlenienia. Żelazo jest też składnikiem hemoglobiny, która dostarcza tkankom tlen. Wzmacnia również organizm przed infekcjami.
– Warto w tym miejscu rozwiać także krążące mity odnośnie wątpliwej jakości mięsa drobiowego. Mięso kurczaka dopuszczone do sprzedaży, czyli takie, które możemy kupić w sklepach, nie ma prawa zawierać antybiotyków, jak również hormonów. Tempo wzrostu ptaków hodowlanych uzyskane jest jedynie dzięki odpowiedniemu doborowi pasz oraz optymalnym warunkom chowu. Jeżeli chcesz wzbogacić swoją codzienną dietę o smaczne, odżywcze, pełne witamin i składników mineralnych lekkostrawne mięso, to np. kurczak będzie doskonałym wyborem – zapewnia dietetyczka.
Zalety mięsa drobiowego w żywieniu dzieci
Wiele pytań budzi wprowadzanie mięsa do diety dziecka. Jednak ze względu na swoje właściwości, to właśnie mięso drobiowe powinno jako pierwsze zagościć w jadłospisach i jest polecane już od 5 miesiąca życia dziecka. Sprzyja temu fakt, że mięso drobiowe zawiera mało tłuszczu oraz cholesterolu, a więc jest też łatwostrawne.
Wpływ na wysoką jakość mięsa drobiowego mają ściśle określane zasady chowu, którego nieodłącznym elementem jest dbanie o dobrostan zwierząt. Ponadto jedną z kluczowych kwestii prawa żywnościowego w Polsce jest koncepcja "od pola do stołu", która w praktyce oznacza to, że wszyscy uczestnicy włączeni w produkcję żywności są jednakowo zaangażowani i jednocześnie tak samo odpowiedzialni za jej bezpieczeństwo. Kolejnym strategicznym elementem są wszystkie etapy uboju i przetwórstwa. Oznacza to, że przy dostawie każda partia drobiu musi posiadać świadectwo zdrowia potwierdzające zdrowotność ptaków. Postępowanie w zakładzie produkcyjnym natomiast musi odbywać się według specjalnych procedur i warunków opisanych w unijnym oraz polskim prawie, jak również w specjalnych instrukcjach. Wymagania te mają swoje odzwierciedlenie w systemie HACCP, który wdrożony jest w każdym zakładzie.
Czy jest się czego bać?
Zdaniem Dariusza Goszczyńskiego, Dyrektora Generalnego Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, informacje o tym, by kurczaki były faszerowane hormonami, nie mają nic wspólnego z prawdą. Jak sam tłumaczy: –Te kwestie są dokładnie regulowane przez prawodawstwo. Stosowanie hormonów w hodowli drobiu jest zabronione. A zwierzęta, ich mięso, pasza, którą się żywią, woda, którą piją, a nawet odchody są dokładnie badane. Przepisy zakazują dodawania do pasz dla zwierząt substancji o działaniu hormonalnym, a antybiotyki mogą być podane tylko wtedy, gdy w stadzie wystąpi choroba. I co jest bardzo istotne, każdorazowo w takich przypadkach decyzję o ewentualnym podaniu jakichkolwiek weterynaryjnych produktów leczniczych podejmuje lekarz weterynarii. Oznacza to, że ściśle przestrzega się okresów karencji zastosowanych leków, co wyklucza możliwość zawartości antybiotyków w mięsie drobiowym.
Warto rozwiać wszelkie wątpliwości i dodać jeszcze, że stosowanie hormonów i antybiotykowych stymulatorów wzrostu w produkcji drobiu jest także zabronione w większości krajów na świecie, w tym w Unii Europejskiej.
Czy jest jednak możliwe, by w sprzedaży pojawiało się mięso, które zawiera hormony lub antybiotyki? – Inspekcja Weterynaryjna sprawuje nadzór nad funkcjonowaniem ferm drobiu i regularnie sprawdza, czy w produkcji nie stosuje się niedozwolonych substancji. Badaniom na ich obecność, w tym także pozostałości chemicznych, biologicznych i farmaceutycznych poddaje się nie tylko zwierzęta, ale także produkty pochodzenia zwierzęcego. Badane są także woda i pasza, którymi pojone i karmione są ptaki – dodaje Dyrektor Generalny KRD-IG. Pasza jest odpowiednio dobrana i zbilansowana przez specjalistów od żywienia. Składa się na nią kukurydza, śruta sojowa oraz inne zboża – pszenica, jęczmień, czy owies. Zawierają one minerały, witaminy i inne dodatkowe składniki, do których nie zaliczają się hormony.
Jak już wspomniano, w Polsce i w Unii Europejskiej, jako jedną z naczelnych zasad w hodowli zwierząt, stosuje się koncepcję "od pola do stołu". Obejmuje ona szereg norm dotyczących produkcji bezpiecznego mięsa drobiowego na każdym etapie łańcucha żywnościowego.
Pamiętaj, że żywność dostępna w sklepach musi spełniać normy bezpieczeństwa. A mięso drobiowe doskonale sprawdzi się w okresie ciąży, diecie dziecka oraz powinno znaleźć się w codziennym menu każdej osoby prowadzącej zdrowy tryb życia.