Sprawdź, czy dziecku nie brakuje tego pierwiastka. To klucz nie tylko do jego odporności
Iza Orlicz
31 stycznia 2022, 09:48·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 31 stycznia 2022, 09:48
Częste infekcje, utrata apetytu, kłopoty z koncentracją, zmiany skórne, choroby paznokci – to tylko niektóre objawy niedoboru cynku u dzieci. Pełni on bardzo ważną rolę, bo odpowiada za prawidłowy rozwój młodego organizmu i stanowi klucz do jego odporności.
Reklama.
Niedobór cynku u dziecka manifestuje się określonymi objawami, przede wszystkim są to: częste infekcje, choroby paznokci, utrata apetytu, rozdrażnienie.
Przyczyną niedoboru cynku u dzieci jest zwykle niewłaściwa dieta.
Te produkty są źródłem cynku, powinny znaleźć się w codziennej diecie.
Cynk pełni w organizmie ważną rolę, ma m.in. wpływ na prawidłowe funkcjonowanie trzustki czy układu krążenia. Odpowiada za kondycję skóry, włosów czy paznokci, łagodzi stany zapalne, a przede wszystkim podnosi odporność organizmu.
Niedobór cynku u dziecka - objawy
Gdy cynku w organizmie dziecka jest za mało, szybko zaczyna on manifestować niedobór. Jak się on objawia? Utratą apetytu, kłopotami z koncentracją, drażliwością, osłabieniem.
Mogą też wystąpić zmiany skórne (zajady, łuszczenie się skóry), choroby paznokci, np. w postaci białych plamek, wypadanie włosów, biegunki, trudno gojące się rany oraz podatność na wszelkiego rodzaju infekcje. Gdy twoje dziecko często choruje, warto zastanowić się, czy w jego diecie nie brakuje cynku.
Przyczyny niedoboru cynku
Jakie jest zapotrzebowanie na cynk u dziecka? Wszystko zależy od wieku: u niemowląt jest to 5 mg dziennie, u dzieci do 10 lat – 10 mg, powyżej 11 lat – 15 mg. Do najczęstszych przyczyn niedoboru cynku u dzieci należy zbyt mało zróżnicowana dieta, uboga w produkty zawierające cynk. Jeśli pomimo zmiany jadłospisu lub suplementacji zaleconej przez lekarza nadal występuje niedobór, może on zlecić dalsze badania, np. w kierunku problemów z wchłanianiem się czy chorób nerek.
Cynk – źródła występowania
Na początek dobrze jest się przyjrzeć diecie dziecka. Najwięcej cynku występuje m.in.: mięsie wołowym, drobiu, wątróbce, pestkach dyni, otrębach pszennych, kaszy gryczanej, niektórych orzechach (np. pistacjach), fasoli, jajkach, nasionach słonecznika, ryżu, żółtych serach. Wystarczy więc zadbać o zróżnicowany codzienny jadłospis, by dostarczyć organizmowi odpowiednią porcję cynku.