Czerwona herbata ma dobry wpływ na nasz organizm.
Czerwona herbata ma dobry wpływ na nasz organizm. fot. Pixabay
Reklama.
  • Czerwona herbata dobrze wpływa na nasz organizm. Mówi się, że m.in. działa uspokajająco, obniża cholesterol i ochrania wątrobę.
  • Czerwona herbata pomoże tym, którzy chcą schudnąć albo mają niestrawność. Należy jednak pamiętać, by nie pić więcej niż 3 filiżanki naparu dziennie.
  • Trzeba też pamiętać, jak parzyć czerwoną herbatę, by nie straciła swoich właściwości. Temperatura wody nie powinna przekraczać 90 st. Celsjusza.
  • Czerwona herbata – właściwości

    Czerwona herbata jest jedną z najzdrowszych herbat. Ten tytuł zawdzięcza m.in. zawartości flawonoidow, które mają silne właściwości przeciwutleniające – zapobiegają nowotworom i chronią układ sercowo-naczyniowy. Ale czerwoną herbatę pokochali także wszyscy ci, którzy zmagali się z niestrawnościami lub ponadprogramowymi kilogramami.

    Czerwona herbata na odchudzanie

    Wszystko dlatego, że czerwona herbata przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Mówi się, że ma zbawienny wpływ na wątrobę i łagodzi skutki picia alkoholu.
    Warto jednak pamiętać, że czerwona herbata zawiera dużo kofeiny, więc może działać pobudzająco. Dlatego kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią powinny zachować szczególną ostrożność przy jej piciu.

    Parzenie czerwonej herbaty

    By wydobyć wszystkie walory smakowe i drogocenne składniki z czerwonej herbaty, nie powinniśmy zalewać jej od razu po przegotowaniu wody. Optymalna temperatura parzenia wynosi 90 st. Celsjusza, więc powinniśmy odczekać chwilę zanim zalejemy susz wodą z czajnika. Najlepiej parzyć herbatę przez 3 minuty i pić ją maksymalnie 3 razy dziennie.