Czerwona herbata dobrze wpływa na nasz organizm. Mówi się, że m.in. działa uspokajająco, obniża cholesterol i ochrania wątrobę.
Czerwona herbata pomoże tym, którzy chcą schudnąć albo mają niestrawność. Należy jednak pamiętać, by nie pić więcej niż 3 filiżanki naparu dziennie.
Trzeba też pamiętać, jak parzyć czerwoną herbatę, by nie straciła swoich właściwości. Temperatura wody nie powinna przekraczać 90 st. Celsjusza.
Czerwona herbata – właściwości
Czerwona herbata jest jedną z najzdrowszych herbat. Ten tytuł zawdzięcza m.in. zawartości
flawonoidow, które mają silne właściwości przeciwutleniające – zapobiegają nowotworom i chronią układ sercowo-naczyniowy. Ale czerwoną herbatę pokochali także wszyscy ci, którzy zmagali się z niestrawnościami lub ponadprogramowymi kilogramami.
Czerwona herbata na odchudzanie
Wszystko dlatego, że czerwona herbata
przyspiesza metabolizm i obniża poziom cholesterolu. Mówi się, że ma zbawienny wpływ na wątrobę i łagodzi skutki picia alkoholu.