Kotlety mielone z pieczarkami
Jak zrobić soczyste i miękkie kotlety mielone? 123rf.com
Reklama.
  • Kotlety mielone uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli, zwłaszcza jak są soczyste i miękkie.
  • Koniecznie dodaj pieczarki do kotletów mielonych, dzięki nim nie będą suche i zbyt zwarte.
  • Do przygotowania kotletów mielonych potrzebujesz tylko kilku prostych składników.
  • Kotlety mielone z założenia powinny być dość miękkie, bo przyrządza się je z mięsa mielonego. Czasem jednak wystarczy, że odrobinę zmienimy proporcje lub zbyt długo przytrzymamy je na patelni, by wyszły zbyt suche i za bardzo zwarte.

    Kotlety mielone z pieczarkami - właściwości

    Jest na to prosty sposób – dodaj do nich jeden składnik, a mianowicie pieczarki. Nie tylko "podkręcisz” ich smak, ale zawsze wyjdą soczyste i miękkie. Pieczarki są nie tylko lekkostrawne, ale też wbrew obiegowym opiniom – zdrowe.
    Zawierają witaminy (z grupy B) oraz minerały, m.in. potas, magnez, cynk żelazo, ale przede wszystkim selen, który hamuje rozwój wirusów i bakterii. Do tego są lekkostrawne i dobrze wpływają na układ trawienny. Można je podawać dzieciom już od 10-11 miesiąca życia.
    Dlaczego dzięki zawartości pieczarek kotlety wychodzą delikatne i miękkie? W ok. 90-95 proc. składają się one z wody, dlatego podczas procesu smażenia puszczają "soki”. To właśnie dzięki nim mielone wychodzą idealnie soczyste.

    Kotlety mielone z pieczarkami - przepis

    Jakich składników będziesz potrzebować?
    500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
    1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
    6-7 łyżek bułki tartej
    1 jajko
    8-10 sztuk pieczarek (w zależności od ich wielkości)
    sól, pieprz do smaku, olej do smażenia
    Przygotowanie:
    Pieczarki posiekaj lub zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię, dodaj 1 łyżkę oleju i przesmaż je przez kilka minut. Następnie odstaw je do wystygnięcia. Mięso przełóż do miski, dodaj przeciśniętą przez praskę kajzerkę, potem jajko i przyprawy - całość wymieszaj. Następnie dodaj pieczarki i wyrób jednolitą masę. Formuj kotlety, posyp każdy bułką tartą i smaż na patelni aż z dwóch stron nabiorą złocisto-brązowego koloru. Gotowe!