
Są tanie, łatwo dostępne, do tego delikatne w smaku, dlatego smakują również dzieciom. Mowa o burakach, z których można szybko i prosto przygotować syrop na infekcje wirusowe. Jest bardzo skuteczny – nawilża błony śluzowe i zmniejsza stan zapalny, dzięki czemu redukuje uczucie drapania w gardle i kaszel.
Syrop z buraka - właściwości
Z kolei ten drugi to pochodna aminokwasu glicyny, który działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu i ogólnie poprawia zdrowie, bo wpływa pozytywnie na układ krążenia (zmniejsza ilość "złego” cholesterolu, sprawdza się więc w profilaktyce miażdżycy) i układ pokarmowy (przyspiesza trawienie, neutralizuje toksyny w wątrobie).Syrop z buraka - przepis
Jak przygotować syrop z buraka? Przepis jest banalnie prosty. Będziesz potrzebować kilku buraków, cukier lub miód. Buraki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż do garnka, zalej wodą (by przykrywały buraki) i gotuj ok. 30 min.Może cię zainteresować także: To genialny patent na odporność. Dwa składniki wystarczą, by przez cały sezon cieszyć się zdrowiem













