Nasiona konopi - niedoceniane, a tak samo zdrowe jak chia i siemię lniane razem wzięte
Iza Orlicz
14 października 2021, 14:06·2 minuty czytania
Publikacja artykułu: 14 października 2021, 14:06
Nasiona konopi nie są u nas nadal tak popularne, jak np. chia czy siemię lniane, a szkoda, bo są źródłem kwasów omega-3 i 6 w idealnej proporcji, dobrze przyswajalnego białka oraz witamin i minerałów. Dlaczego jeszcze warto je włączyć do codziennego menu?
Reklama.
Nasiona konopi warto włączyć do codziennego menu, bo wykazują szereg prozdrowotnych właściwości.
Działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, do tego wzmacniają odporność.
Możesz je stosować jako dodatek do sałatek, koktajli czy owsianki.
Na hasło "nasiona konopi” wiele osób ma jedno skojarzenie: marihuana, ale jest ono błędne. Są dwa rodzaje konopi: siewne, legalne, wykorzystywane w celach spożywczych i indyjskie, zakazane, bo z nich wytwarza się marihuanę. Może właśnie dlatego nasiona konopi są wciąż niedoceniane, a szkoda, bo można wymienić całą ich długą listę prozdrowotnych właściwości.
Nasiona konopi - właściwości
Przede wszystkim nasiona konopi posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w idealnych proporcjach (1:3), dzięki czemu działają przeciwzapalnie, zwalczając stany zapalne w całym organizmie. Dlatego nasiona konopi chętnie też się stosuje na wszelkiego rodzaju problemy skórne (np. łuszczycę), bo redukują podrażnienia i przyspieszają gojenie się zakażeń.
Nasiona konopi słynne są też z tego, że zawierają wysokiej jakości, dobrze przyswajalne białko, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Porównywane jest ono do białka zwierzęcego, ale nie zawiera złego cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera za to cały zestaw witamin i minerałów (witaminy A, E, K, z grupy B, cynk, żelazo, magnez, potas, fosfor), dzięki czemu podnoszą odporność naszego organizmu, wspomagają pracę serca oraz wątroby i nerek (przyspieszają usuwanie toksyn z komórek).
Nasiona konopi - jak je stosować?
Kolejne badania potwierdzają też, że systematyczne jedzenie nasion konopi może znacząco przyczynić się do obniżenia cholesterolu we krwi, a tym samym warto je stosować w profilaktyce antymiażdżycowej.
Cenione są jeszcze z jednego ważnego powodu – ma właściwości wyciszające, uspokajające, redukuje stres i silne emocje. Jest bezpieczny dla organizmu i nie wykazuje żadnych właściwości psychoaktywnych.
Nasiona konopi możesz stosować jako dodatek do potraw. Mają łagodny smak, z lekko wyczuwalnym orzechowym posmakiem, dlatego świetnie pasują do sałatek, owsianki czy jaglanki, a w postaci zmielonej możesz posypać nimi naleśniki czy gofry. Z nasion konopi wytwarza się olej konopny. Można pić go samodzielnie (1-2 łyżki dziennie) lub dodawać do sałatek czy koktajli.