Mogą go już przyjmować niemowlęta. Nie zwlekaj z podawaniem dziecku tranu
Dawid Wojtowicz
28 października 2019, 10:26·3 minuty czytania
Publikacja artykułu: 28 października 2019, 10:26
Nerwowy i odpornościowy – to najbardziej niedojrzałe układy u dziecka w okresie niemowlęcym. W pierwszych latach życia, gdy maluch poznaje otaczający świat (i łapie też pierwsze infekcje), są one poddawane intensywnej eksploatacji. Aby ich trening przebiegał prawidłowo, potrzebne jest im jednak paliwo z zewnątrz w postaci zdrowej i zbilansowanej diety.
Reklama.
Od strony układu nerwowego kluczowy jest rozwój mózgu, natomiast kształtowanie naturalnej odporności wymaga prawidłowej aktywacji mechanizmów obronnych organizmu. Dlatego w diecie małego dziecka nie może zabraknąć warunkujących te procesy składników odżywczych takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i D3. Ich naturalne źródło? Tran.
Tran, cenny tłuszcz, otrzymywany z wątroby ryb dorszowatych, ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. W tranie zawarte są duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności wyjątkowo wartościowych kwasów omega-3 i kwasów omega-6. Rybi tłuszcz obfituje również we wspomniane już witaminy A i D3.
Wśród kwasów tłuszczowych omega-3 bardzo istotne znaczenie mają zwłaszcza kwasy DHA i EPA. Ten pierwszy zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu (i nic w tym dziwnego, skoro 60 proc. ludzkiej kory mózgowej zbudowane jest właśnie z DHA!). EPA zaś ułatwia powstawanie przekaźników w mózgu, wpływając na prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych.
W przypadku dzieci cierpiących na zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) istnieją badania wskazujące, że podawanie im suplementów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 przyczynia się do łagodzenia objawów tego utrudniającego codzienne funkcjonowanie zaburzenia neurorozwojowego.
Spośród witamin, to ta oznaczona literą D3 bierze udział w rozwoju naturalnej odporności u dziecka. Poza tym pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Z kolei witamina A wspiera system odpornościowy, pobudzając go do wytwarzania większej ilości przeciwciał. Warto pamiętać, że szybkość i skuteczność działania tych witamin rośnie, gdy "pracują" w duecie.
Dla niemowlaka unikalne połączenie kwasów omega-3 z witaminami A i D stanowi Möller’s Mój Pierwszy Tran Norweski. Nazwa tego tranu wzięła się stąd, że otrzymuje się go z wątroby dziko żyjącego dorsza norweskiego, ryby, która często gości na stołach konsumentów z Hiszpanii, Niemczech, Francji, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Portugalii czy Włoch.
Co najważniejsze, ów suplement diety można podawać niemowlęciu już od 4 tygodnia życia. Norwescy naukowcy zalecają, by w tym okresie życia dzienna dawka oleju Möller’s Mój Pierwszy Tran Norweski wynosiła 2,5 ml. Następnie rekomenduje się jej stopniowy wzrost od 2,5 ml do 5 ml w ciągu pierwszych sześciu miesięcy życia dziecka.
Przeznaczony dla maluszków Möller’s Mój Pierwszy Tran Norweski rodzice mogą podawać swoim pociechom bezpośrednio z łyżki do buzi. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by płynny suplement wymieszać z mlekiem, wodą, sokami, przecierami, kaszkami czy zupami. Należy jednak pamiętać, że preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Norweskiej marce Möller’s rodzice mogą spokojnie zaufać. W produkcji wysokiej jakości tranów ma ona już ponad 165 lat doświadczenia. Dostępny pod jej szyldem olej wytwarzany jest według tradycyjnej receptury poddawanej ciągłemu ulepszaniu, z ryb poławianych w najczystszych wodach Oceanu Arktycznego – w okolicach wysp Lofoty i Vesteralen w Norwegii. Marka należy do holdingu Orkla.