
Reklama.
Większość z nas przed zjedzeniem truskawek usuwa z nich szypułki. Robimy to z przyzwyczajenia, ale również z niewiedzy: często nie mamy świadomości, że zielone części truskawek są tak samo jadalne, jak czerwone.
Szypułki truskawek - właściwości zdrowotne
Zielone szypułki, podobnie jak czerwone części truskawki, są źródłem witaminy C, wapnia i żelaza. Wspomagają pracę układu trawiennego i zawierają składniki łagodzące ból brzucha.Szypułki są również źródłem chlorofilu – związku, który wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, spowalnia starzenie się organizmu, chroni przed namnażaniem się szkodliwych wolnych rodników i reguluje poziom cukru we krwi. Do tego pozytywnie wpływa na stan skóry i poprawia jej koloryt.
Szypułki truskawek - jak je przygotować do jedzenia
Gdy następnym razem sięgniecie po truskawki, dokładnie je umyjcie pod bieżącą wodą (możecie również skorzystać z metody mycia owoców w sodzie i occie jabłkowym) i, zamiast odcinać szypułki, zjedzcie je w całości.Jeśli nie możecie się przekonać do zjadania truskawek z szypułkami, wrzućcie je do miski lub kielicha blendera i przygotujcie koktajl. W takiej formie nawet nie zauważycie ekstra dawki chlorofilu!
Może cię zainteresować: Nie daj się wkręcić w truskawkowe oszustwo. Wiemy, które truskawki opłaca się kupić
Źródło: Spoon University, ABCzdrowie