Gąbkę kuchenną należy wymieniać regularnie.
Gąbkę kuchenną należy wymieniać regularnie. Prawo autorskie: pingpao / 123RF Zdjęcie Seryjne
Reklama.
Nic bardziej brudnego
Dr Charles Gerb z Uniwersytetu w Arizonie przeprowadził szeroko zakrojone badania, które wykazały, że na 2,5 cm2 gąbki znajduje się 10 milionów bakterii. Tym samym takie stężenie można porównać do… próbki kału.
I chociaż to odrażające, nie ma w tej informacji niczego zaskakującego. Kuchnia wielokrotnie była już wskazywana przez szereg badań, jako pomieszczenie, w którym znajduje się najwięcej bakterii.
Ostatnie badania mikrobiologów z Uniwersytetu w, Uniwersytetu Justusa Liebiga w Gießen i Centrum Helmholtza w Monachium potwierdziły, że znaczna ich część to potencjalne patogeny, co oznacza ni mniej ni więcej, tylko czynniki chorobotwórcze.
Po pierwsze – rozsądek
Gąbka nie jest w stanie nas zabić, uprzedzając szydercze komentarze. Nie sugerujemy również, by zrezygnować z poruszania się w ogóle w kuchennej przestrzeni, żeby uniknąć groźnej choroby. To wszystko absurd.
Jedyne, co jest ważne to odrobinę więcej świadomości i mądrego przestrzegania najbardziej podstawowych zasad higieny. A te traktują m.in. o wymianie gąbki kuchennej najlepiej raz w tygodniu.
Uderzając w stół, możemy spodziewać się, że nożyce się otworzą. W tym konkretnym przypadku nożycami będą prawdopodobnie ci, którym nie po drodze z utrzymaniem porządku, a wymianę gąbki traktują jako kosmiczną fanaberię. Bynajmniej.
Jeżeli możemy uniknąć jakiejkolwiek grupy zagrożeń zdrowia, zróbmy to.
Źródło: dziecisaważne