Strąki, nasiona i mączka z karobu
Strąki, nasiona i mączka z karobu Prawo autorskie: shakzu / 123RF Zdjęcie Seryjne
REKLAMA
Z czym to się je?
Karob, inaczej chleb świętojański lub ceratonia, to roślina z rodziny bobowatych, rosnąca w regionie śródziemnomorskim. Owoce wyglądają jak strąki i wyciska się z nich kaftan, czyli sok używany do zapraw owocowych lub do napojów alkoholowych. Jest gęsty i ma karmelowy posmak, może zastąpić melasę. Natomiast nasiona, po wypaleniu i zmieleniu przypominają kawę. Jednak najbardziej znaną formą karobu jest proszek, nazywany zdrowym zamiennikiem kakao.
logo
Strąki chleba świętojańskiego Prawo autorskie: fermate / 123RF Zdjęcie Seryjne

Czyli kakao jest niezdrowe?
Niesprawiedliwością byłoby uznać uwielbiane kakao za produkt niezdrowy, bo głównie zależy to od kondycji naszego ciała - nie jest wskazane w ciąży, przy nadciśnieniu tętniczym, podrażnia układ pokarmowy. Przede wszystkim jest silnym alergenem oraz zawiera w sobie kofeinę (działa moczopędnie) i teobrominę. Te dwa składniki powodują nadpobudliwość, zaburzają pracę serca, podnoszą ciśnienie, wzmagają nerwowość, a w wysokich dawkach mogą nawet uzależniać. Obecny w kakao kwas szczawiowy blokuje wchłanianie wapnia. Karob jest pozbawiony tych wad i stanowi w 100% naturalny produkt o dużej wartości odżywczej.

Karob jest o 1/3 mniej kaloryczny od czekolady, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu


Zalety:
- jest źródłem witaminy A i B
- magnezu (zmniejsza uczucia zmęczenia)
- potasu, który wspiera działanie układu krwionośnego
- fosforu i wapnia (zdrowe zęby i kości!)
- błonnika i białka
- zawiera tylko naturalne cukry
- poprawia trawienie
- chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, obniża "zły" cholesterol
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo
- ma działanie wykrztuśne, wspomaga leczenie astmy
- stosuje się go w leczeniu biegunek (hamuje rozwój bakterii)
- polecany jest alergikom i osobom z nadciśnieniem
- nie zawiera konserwantów i barwników.
Dawniej stosowano go jako słodką przekąskę, gdyż ze względu na swój delikatnie słodki smak idealnie naśladuje kakao, można nim zamienić czekoladę czy cukier. Świetnie sprawdzi się w kuchni jako dodatek do ciast, słodkich napojów, polew, lodów, deserów. Przy tych wszystkich zaletach, nie jest to produkt drogi. W sklepach internetowych można go znaleźć już od 5 zł za 100 g.