
Reklama.
Przygotowanie herbaty? Nie żartujmy, nie ma nic prostszego. Nalewamy wodę do czajnika, gotujemy, zalewamy herbatę wrzątkiem. Okazuje się jednak, że jest to całkiem poważny błąd. Jeśli kilkakrotnie podgrzewasz wodę w czajniku (czy nie każdy z nas tak robi?), warto jak najszybciej zmienić nawyki.
Wydawałoby się, że to nie tylko nieszkodliwe, ale i dobre. Nie marnujemy wody, a kilkakrotnie ją gotując pozbywamy się z niej wszelkich bakterii. Tymczasem zawarte w wodzie związki i minerały poddane wielokrotnej obróbce termicznej mogą stać się toksyczne. Co więcej, ponowne gotowanie wody może również sprzyjać powstawaniu groźnych dla ludzkiego zdrowia substancji: azotanów, arsenu i fluorków.
Przy wyjątkowo dużym stężeniu substancje te mogą przedostawać się do organizmu.
"Za każdym razem, gdy ponownie gotujesz wodę szkodliwe azotany, arsen i fluorki coraz bardziej koncentrują się. A naprawdę nie chcecie, by trafiły one do waszych organizmów" - przestrzega zdrowotna ekspertka Julie Harrison.
Może zainteresować cię także: Wystarczył jeden pocałunek i dziecko otarło się o śmierć. Oto dlaczego nie wolno całować dzieci
Szkody dla organizmu o jakich mówimy, rzeczywiście mogą być poważne. Wspomniane substancje mogą przyczynić się do rozwinięcia takich chorób jak białaczka, czy chłoniak i inne nowotwory. Arsen może również przyczynić się do ataku serca bądź niepłodności. Dla dzieci szcególnie niebezpieczny mogą okazać się fluorki, które mogą zaburzyć rozwój układu nerwowego.
Jak zatem obchodzić się z wodą? Najlepiej będzie filtrować ją tuż przed użyciem by uniknąć długiego przechowywania jej w plastikowym pojemniku. Po jednokrotnym zagotowaniu niezużytą wodę należy wylać.
Źródło: The Sun